Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kovid-19 aşısına ilişkin üst düzeyde toplantı teklif etti ve Rusya’nın geliştirdiği aşıyı Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarına ücretsiz olarak vermeye hazır olduklarını söyledi.
Putin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl online olarak yapılan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kuruluna video mesaj ile hitap etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kimyasal, biyolojik ve toksik silahlar dahil silahların kontrolü alanındaki anlaşmaların güçlendirilmesini teklif etti.
Silahlanmanın kontrolü
Devlet başkanı, Rusya’nın bölgesel çatışmaların barışçıl çözümünü desteklemeye devam edeceğini ve tüm anlaşmazlıklara, bazen yanlış anlamalara ve hatta bazı meslektaşlarının güvensizliğine rağmen ısrarla yapıcı girişimler önereceğini vurguladı.
Putin, Washington’u Şubat 2021 tarihinde sona erecek olan ABD ile Rusya arasında imzalanan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) uzatılması gerektiğinin altını çizerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Ek olarak, yeni füze sistemlerinin konuşlandırılmasında karşılıklı kısıtlamaya güveniyoruz. Geçen yıldan itibaren Rusya, Amerika Birleşik Devletleri bu tür önlemlerden kaçındığı sürece, Avrupa’da ve dünyanın diğer bölgelerinde orta ve kısa menzilli füzelerinin yerleştirilmesine ilişkin bir moratoryum ilan etti. Ne yazık ki, önerimize ne Amerikalı ortaklarımızdan ne de müttefiklerinden bir tepki almadık. Bu, stratejik istikrarı etkileyen tüm faktörler hakkında derinlemesine bir konuşma için zemin hazırlayacaktır.”
Putin, uzayda silahların konuşlandırılmasını yasaklayan anlaşmanın yapılması gerektiğini de vurguladı.
“Kovid-19 aşısına ilişkin üst düzeyde toplantı teklif ediyoruz”
Kovid-19 aşısını geliştirdiklerine dikkati çeken Putin, bu alanda ortaklığa açık olduklarını dile getirdi.
Putin, “Bu bağlamda, koronavirüs aşılarının geliştirilmesi konusunda işbirliğiyle ilgili ülkelerin katılımıyla ileride üst düzeyde video konferans yoluyla toplantı yapmayı teklif ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Putin, bunun temelde yeni bir meydan okuma haline geldiğini ve milyonlarca insanı doğrudan etkilediğini kaydederek, “Küresel ekonomik iyileşme yenilikçi çözümler gerektirecektir. Ticaret savaşları olmaksızın, gıda da dahil olmak üzere yaptırımlardan arınmış “yeşil koridorlar” yaratmalıyız. Uzmanlara göre, bu yılın ikinci çeyreğinde dünyada istihdamda tam veya kısmi bir azalma, 400 milyon iş kaybına eşdeğer ve her şey böyle bir işsizliğin durgunlaşmaması, böylece insanların işe dönmesi, ailelerinin geçimini sağlayabilmesi ve sonunda bitmemesi için yapılmalıdır. Bu gerçekten de en akut küresel sosyal sorundur, bu nedenle siyasetin şu anki görevi ticaretin, ortak projelerin ve adil rekabetin önünü açmak, iş girişiminin elini bağlamak değil” ifadelerine yer verdi.
Tarihi çarpıtma girişimlerinin kabul edilemezliği
Putin konuşmasında, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarını keyfi olarak yorumlama girişimlerine karşı uyarıda bulundu ve “Müttefik Konferansı ve Nürnberg Mahkemesi’nin kararlarını yeniden icat etmek sadece anlamsızlık ve Nazizme karşı savaşçıların anısına karşı bir suç değildir. Bu, savaş sonrası dünya düzeninin temellerine doğrudan ve yıkıcı bir darbedir” dedi.
Putin, bu tür eylemlerin dünya düzeninin temellerine darbe vurduğunu ve bunun özellikle silahların kontrol sisteminin istikrarsızlık ve bozulma bağlamında tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi.
Dikkatinizi çekebilir:Rusya’nın yaptığı koronavirüs aşısına güvenilir mi?