Yekaterinburg veya bir başka değişle Ekaterinburg, Orta Uralların merkezinde nüfus dağılımına göre Rusya ‘nın en büyük dördüncü kentidir.
Adını Çariçe I. Katerina (Rusça telaffuzu Yekaterina ancak Türkçe kullanımda Ekaterine veya Katerina olarak da kullanılır)’dan alan kentin kuruluşu 1723 yılına dayanıyor. İset Nehri kıyısında kurulan şehir döneminde Avrupa’nın en büyük demir işletmelerine sahip bir şehir konumundaydı. 18. yüzyılda Yekaterinburg, Urallar ve Sibirya’da madencilik endüstrisinin de idari merkezi olarak gelişti.
Yekaterinburg, nüfus dağılımına göre Rusya’nın en büyük dördüncü kentidir. Nüfusu 1 milyon 349 bin 772’dir. 1924’ten Sovyetler Birliğinin dağıldığı tarih olan 1991’e kadar Sverdlovsk adını kullanan şehrin adı tekrar iade edilmiştir ve başkent Moskova’ya 1971 kilometre uzaklıktadır.
Görülmesi gereken yerler
Yekaterinburg‘da turistik amaçlı ziyaret edilebilecek pek çok turistik, tarihi ve benzersiz kültürel yapı bulunuyor. Çeşitli inançların bir arada yaşadığı kentte, Ortodoks kilisleri, Camiiler ve Sinagoglar bulunuyor. Şehirde 60’tan fazla tarih ve kültür anıt bulunuyor ve bunlardan 43’ü özel önemi nedeniyle ulusal anıt olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Yekaterinburg “Rusya’nın en tarihi şehri” olarak tanımlanabilir.
Kan Kilisesi
Azizler Kilisesi olarak da bilinen Kan Kilisesi, kentin en büyük dini yapısıdır. Rusya İmparatorluğu’nun son hükümdarı Çar II. Nikolay ve ailesinin, Rusya İç Savaşı sırasında Bolşevikler tarafından vuruldukları evin yerine inşa edildi. 2000 – 2003 yılları arasında inşa edilen kilise, ilgi çekici mimari tarzıyla Yekaterinburg’un en turistik noktalarından biridir.
Vysotsky gökdeleni
Ekaterinburg’un simgesi haline gelmiş olan Vysotsky gökdeleni, şehrin en yüksek yapısıdır. Yaklaşık 190 metre yüksekliğindeki yapının inşası, 2011 yılında tamamlandı. Vysotsky gökdeleni şehrin sanayi bölgesi olan Vysotsky semtinde bulunuyor. Bu bölge adını Rus şair, müzisyen ve aktör Vladimir Vysotsky’den alır.
Yekaterinburg metrosu
40 yıl önce, 28 Ağustos 1980 tarihinde Sverdlovsk Metrosu’nun inşaatı başladı. Yekaterinburg metrosu 1991 tarihinde açıldı. Bu nedenle 2021 yılı, metro için yıldönümü olacak. 30 yıldır, Uralların başkentinin sakinleri metro sayesinde şehrin güney kısmından kuzeyine rahatça seyahat edebiliyorlar
Ural Devlet Üniversitesi
Şehrin en özel mimari yapılarından birinin içerisinde yer alan Ural Devlet Üniversitesi kampüsü, Yekaterinburg’un görülmeye değer noktalarından biridir. 19 Ekim 1920 tarihinde kurulan üniversite, Yekaterinburg ve Rusya’nın en eski ve prestijli okullarının başında geliyor.
Yekaterinburg’a nasıl gidilir
İstanbul-Yekaterinburg mesafesi 2129 kilometredir ve uçakla direkt 3 saat 2 dakika sürüyor. Ancak uçuşlar genellikle Moskova aktarmalı yapılıyor. Yaz aylarında şehirden Türkiye’nin turistik bölgelerine uçuşlar yapılmak ile beraber zaman zaman tarifeli İstanbul seferleri de konulduğu oluyor.
Dikkatinizi çekebilir: Krasnodar | Краснодар | Rusya |