Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Murmansk şehri sadece Rusya değil dünyanın da en büyük kutup dairesindeki şehridir.
Murmansk, Kuzey Kutup Dairesi’nin en büyük şehri ve Murmansk Oblastı’nın başkentidir. İskandinav dilinde “ Murmansk ” kelimesi, kuzey insanı anlamına geliyor. Murmansk, Rusya’nın kuzeybatısındaki Kola Yarımadası’nda yer alıyor. Murmansk, “Romanov na Murmane” adıyla 1916 yılında kuruldu. Romanovlar, Rusya’da bir dönem çarların seçildiği haneden ailesidir. Romanov na Murmane, Türkçe, Romanovlar Murman’da anlamına geliyor. Şehirde yaşam sadece ticaret, liman, demiryolları ve balıkçılıkla sınırlı değil. Rusya’nın her belediyesinde olduğu gibi burada da aktif bir sosyal ve kültürel yaşam bulunuyor. 2020 yılında yapılan sayımda Murmansk’ın nüfusu 287 bin kişi olarak kayıtlara geçti.
Murmansk iklimi
Murmansk’ta hava durumunu tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Sabahları hava güneşli olabilir ama akşamları ise hava çok soğuk olabiliyor. Murmansk’taki kış ayları hava sıcaklığı -10 ile -25 derece arasındadır. Yazları ise havalar 12 ile 17 derece arasındadır. Murmansk’ta en soğuk hava 1999 yılında -39.4 rekor soğuk olarak kayıtlara geçti.
Murmansk tarihi
Kent, 4 Ekim 1916 tarihinde kuruldu. Şehrin ilk adı Romanov na Murman olarak adlandırıldı. Bir sonraki isim değişikliği ise altı ay sonra Murmansk olarak gerçekleşti. Murmansk, 20. yüzyılda Rusya için Arktik Okyanusu’na bir çıkış olarak çok önemliydi. Şehir, deniz ticaretinin geliştirilmesi, müttefik ülkelere askeri iletişim için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyordu. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında, Murmansk defalarca kez saldırıya uğradı. Buraya saldırılmasının nedeni, Rusya için son derece önemli bir liman olmasıydı. Savaşın sonunda Murmansk’taki yapıların dörtte üçü yıkıldı, ancak şehir düşmana teslim olmadı.
Murmansk Kuzey Işıkları
Murmansk’ta Aurora ( kutup ışıkları ) görünüyor.Genellikle kutup ışıkları yeşil renkte görününür. Kuzey ışıkları Aralık ayının sonundan Şubat ayının başlangıcına kadar Murmansk’ta görülebilir.
Görülmesi gereken yerler
Murmansk Alyosha anıtı: Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyet Arktik Savunucuları anıtıdır. Anıt 35 metre yüksekliğindedir. Alyosha şehrin hemen hemen her yerinden görünebilmektedir. Bu anıt, Volgograd’taki “Anavatan Çağırıyor” adlı anıttan sonraki en Rusya’nın en büyük anıtlarından biridir .
Murmansk Ticari Deniz Limanı: Rusya’nın en büyük limanlarından biridir. Burada yılın herhangi bir zamanında yanaşan ve denize açılan görkemli gemileri görebilirsiniz.
Lenin ( Nükleer Buzkıran) Dünyanın nükleer enerjiyle çalışan ilk gemisidir. 1959 yılında kullanılmaya başlanan gemi 1989 yılında Murmansk limanında ebediyen demirlenmiş durumdadır. Sovyetler Birliği zamanında denizdeki buzları kırarak diğer gemilerin rotalarını temizleme rolünü üstlenmişti.
Murmansk’a nasıl gidilir?
Türkiye’den Murmansk’a direkt uçuşla gidilemiyor. Ancak, şehre aktarmalı uçak seferleri ile gidilebilir. Aktarmalar, Moskova ve St. Petersburg üzerinden yapılıyor. Murmansk’a vardıktan sonra şehir merkezine otobüs seferleri ile ulaşılabilir. Murmansk Havalimanı’ndan şehrin merkezi arasındaki mesafe 20 kilometredir.
Murmansk’ta ortalama fiyatlar
Murmansk’ta kuzey ışıklarının olduğu dönemde fiyatlar değişebiliyor. Murmansk otellerinin ortalama fiyatı, günlük 1200 rubledir. Murmansk kafe ve restoranlarda öğle yemeği için ortalama fiyat 800 ile 3000 ruble arasındadır. İş yemeği tabirindeki tabldot yemeklerin fiyatı ise 500 ile 700 ruble arasında değişiyor. Murmansk Rusya’nın en pahalı şehirlerinden birisidir. Bunun sebebi ise iklim koşullarından kaynaklanıyor.
Dikkatinizi çekebilir: Krasnodar | Краснодар | Rusya |