Dağlık Karabağ’daki ateşkes konusunda basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a gazetecilerden “Türkiye’nin masada olması gerekir mi” sorusu geldi. Lavrov, üstü kapalı bir şekilde Türkiye’nin resmi olarak daha aktif rol almasının mümkün olmadığını belirtip, çözüm için AGİT Minsk Grubu’nun eşbaşkanlarını işaret etti. Lavrov, Türkiye ile sürekli temas halinde olduklarının altını çizdi.
12 Ekim’de Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan’ı ağırladı. Yapılan görüşmelerden sonra iki bakan kameraların karşısına geçip gazetecilerin sorularını cevapladı.
Dağlık Karabağ’daki ateşkes konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Moskova’da ortak basın toplantısı düzedi.
“Alınan kararlara uyulacağını umuyoruz”
Karabağ konusuna değinen Lavrov yaptığı açıklamada “Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya dışişleri bakanları arasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerisi üzerine Dağlık Karabağ sorunundaki durumun keskin bir şekilde kötüleşmesi bağlamında gerçekleştirilen üçlü temas çerçevesinde iki gün önce Moskova’da buluştuk. Bu, ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmayı ve ardından AGİT Minsk Grubunun arabuluculuğuyla müzakere sürecinin yeniden başlamasını mümkün kıldı. Alınan kararların her iki tarafça sıkı bir şekilde uygulanacağını umuyoruz” dedi.
Toplantı sırasında Lavrov’a, Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in açıklaması ile ilgili sorular soruldu.
Türkiye’nin daha aktif rol alması
Basın toplantısında gazeteciler Lavrov’a “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’nin hem AGİT Minsk Grubu çerçevesinde hem de diğer formatlarda yani anlaşmazlığın çözümünde daha aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin AGİT Minsk Grubu’na daha aktif katılımının barışçıl bir çözümü ilerletebileceğini düşünüyor musunuz ve nasıl? Azerbaycan ve Ermenistan, Moskova görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak bildiride, müzakerelerin formatının değişmezliğine olan bağlılıklarını teyit ederlerse, başka herhangi bir yeni formattan bahsetmek mümkün müdür” sorularını yöneltti.
Lavrov, AGİT Minsk Grubu’nu işaret etti
Lavrov soruya verdiği cevapta üstü kapalı bir şekilde Türkiye’nin resmi olarak daha aktif rol almasının mümkün olmadığını belirtti. Lavrov “Kesinlikle haklısınız. Ortak bildirimin müzakere sürecinin formatının değişmezliğini doğruladığını söylerken zaten sorunuzu yanıtladınız. AGİT Minsk Grubu oldukça büyük bir ülke gruptur. Ancak müzakere ve arabuluculuk yetkilerini üç eşbaşkan olan Rusya, ABD ve Fransa’ya devretmiştir. Geçtiğimiz günlerde dünya başkentlerinden yapılan açıklamaların tümü, şu anda Moskova’da bulunan Fransız ve Amerikalı meslektaşlarımızla birlikte özel temsilcileri aracılığıyla yaptığımız üç eşbaşkanın görevine uyulduğunu vurguladı” ifadelerine yer verdi.
Lavrov “Rusya bu konuda Türkiye ile temaslarını sürdürüyor mu? Türkiye’nin bu konudaki tavrını nasıl karakterize edersiniz?” sorusuna şu cevabı verdi;
“Bu konu hakkında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasa geçtiğimi ve çabalarımızın desteğine güvendiğimizi bildirdiğimi söyleyebilirim. Pazar günü, Moskova belgesine desteğimizin teyit edildiği başka bir telefon görüşmesi yaptık. Şimdi ise mesele belgenin gerçek hayatta çalışmasını sağlamak. Bunu sağlamaya çalışıyoruz.”