Perm (Пермь) Rusya Federasyonu’nda nüfusu 1 milyonu aşan Batı Ural’ların en büyük şehridir. Avrupa’nın en büyük dördüncü nehri olan Kama Nehri’nin kıyısına kurulan Kent, başkent Moskova’ya yaklaşık 1400 km uzaklıktadır.
Günümüzde ekonomik ve ulaşım altyapısı bakımından gelişmiş olan şehir, Perm Kray’nın başkentidir. Perm deyince akıllara kimya, yakıt ve ağaç işleme endüstrileri geliyor.
İlk olarak 17. yüzyılda, Bryukhanovka köyü günümüzdeki Perm’de yer alıyordu. Ancak resmi kayıtlarda Perm’in kuruluşu Mayıs 1723 olarak geçiyor.Hatta bazı kaynaklarda şehrin ilk 14. yüzyılda kurulduğu yazıyor. 1723’te Yegoşiha ve Kama nehirlerinin birleştiği noktada yer alan Yegoşiha’da ( günümüzdeki ismi olarak Perm) bakır eritme tesisi kuruldu. Perm şehri 1775’te, Rusya için ön plana çıkmaya başladı. Yeni Rus reformları ile birlikte 1780 yılında 2. Ekaterina’nın ( Yekaterina) emriyle Yegoşiha olan ismi Perm olarak değiştirildi. Ünlü Rus mimar Ivan Lem şehrin gelişimi için bir plan hazırladı. 20. yüzyılın başında Perm’de, Karma nehri boyunca 10 sokak bulunuyordu. Şehir içindeki 18 caddeden ibaretti. Günümüzde ise Perm 1300 cadde ve sokağa sahiptir.
Perm’e nasıl gidilir ?
İstanbul’dan Perm’e direkt uçuş yapılmıyor. Yaz aylarında Antalya’dan Perm’e aktarmasız uçuşlar bulunabilir. İstanbul’dan Perm’e gitmek isterseniz eğer Moskova üzerinden aktarmalı olarak şehre ulaşabilirsiniz. Ortalama uçuş saati aktarmasız 3 saat 40 dakikadır. Perm Havalimanından şehrin merkezi arasında 16 km mesafe vardır. Havalimanından otobüs ile şehrin merkezine ulaşabilir.
Perm’de ortalama fiyatlar
Perm’de tek kişilik otel fiyatları günlük 800 rubleden başlıyor. Perm’de ortalama bir restoranda, bir kişilik yemek ücreti 650 ruble civarındadır. Tabi bu rakamlar, fast food zincirlerinde daha düşüktür.
Perm’de gidilmesi gereken yerler
Perm Camisi
Cami 1903 yılında tüccar Tatarlar tarafından finanse edilerek inşa edildi. Caminin mimarı ünlü Rus mimar Ozhegov’dur. 1917’de Rus Devrimi sırasında kapatılan cami günümüzde ibadete açıktır.
Perm Devlet Sanat Galerisi
Galerinin ilk olarak 1902 yılında, Perm Bilim ve Endüstri Müzesi olarak açıldı. İlk on yılında koleksiyonunda birçok ahşap heykel ve eski Rus sanat eserleri yer aldı. Müze 1936 yılında devlet kurumuna dönüştü.
Svyato-Troitski Klisesi
Perm şehrinin ilk görkemli Kiliselerinden biridir. Kilise iki şapel olarak inşa edildi. Birincisi Yorgi adına 1849 yılında, ikincisi ise Hristiyanlıkta Kutsal Peygamber olan İlyas adına 1850 yılında yapıldı. Üçüncü olarak ana bina 1857 yılında yapıldı ve Kutsal Üçlü ( Hristiyanlıkta) olarak kilise ismini aldı.
Perm’de gece hayatı
Perm’in gece hayatı çok renklidir. Çok sayıda eğlence olanağı olan şehirde gece kulüpleri ön plana çıkıyor. Perm’de gece hayatı elittir. Perm’de bulunduğunuz süre boyunca gece hayatı konusunda sıkılmayacaksınız. Karaoke’den nargileye bir çok çeşit birbirinden güzel mekanlarda zamanınızı geçirebilirsiniz.
Perm’in önde gelen gece kulüpleri
Polnoch
Room Bar
Blackbar
ShakeRooM
Perm hava durumu
Perm’de, yazları sıcaktır . Yazları ortalama sıcaklık 21 derece civarındadır. Kışları ise soğuktur. Kışları sıcaklık -11 derece civarındadır. Kış ayından en soğuk hava eksi 18 dereceye ulaştı. Sonbaharları ise yağışlı ve rüzgarlıdır. Perm’de eylül ayında hava sıcaklıkları 8 derece civarındadır. Ancak Ekim ve Kasım aylarında hava eksi 3’e düşüyor.
Perm’de eğitim
Çok sayıda Türk ve yabancı öğrencilerin okuduğu Perm Üniversitelerinde, eğitim kalitesi, yenilikçi ve yüksek teknolojili sınıflar, aktif ve sosyal programları ile dünyaca ünlüdür. Perm’deki üniversiteler dünyaca tanınmaktadır.
Perm Devlet Üniversitesi
Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Perm Kampüsü
Perm Devlet Sanat ve Kültür Enstitüsü
Perm Devlet Pedagoji Üniversitesi
Batı Ural Ekonomi ve Hukuk Enstitüsü
Dikkatinizi Çekebilir: Samara | Rusya Şehirleri | Самара
Sayfadaki bilgilerin ve görsellerin kullanılması sadece Gazetemru’ya ait bu sayfanın linkini vermek sureti ile mümkündür. Link verilmeyen alıntılar, izinsiz kullanım olarak kabul edilecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.