Tataristan, Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi’ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi’nin bir parçasıdır.
Rusya’nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası’nda, Volga ve Kama nehirlerinin birleştiği noktada yer alıyor. Tataristan’ın toplam alanı 67 bin 836 kilometre karedir. Bölgenin topraklarının uzunluğu, kuzeyden güneye 290 kilometre ve batıdan doğuya 460 kilometredir. Resmi dili Rusça ve Tatarca’dır.
Tataristan’ın başkenti Kazan’dır. Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’dır. Tataristan Cumhurbaşkanı 1991’den beri seçimle işbaşına geliyor. Tataristan’ın ilk cumhurbaşkanı, Mintimer Şeymiyev’dir. Cumhurbaşkanı doğrudan seçimler yoluyla başa gelir. Görev süresi 5 yıldır.
Tataristan Cumhuriyeti, listesi Tataristan Cumhuriyeti Anayasası tarafından belirlenen, cumhuriyet açısından önem taşıyan ilçe ve şehirlerden oluşuyor.
Tataristan şehirleri
Egerce, Aznakay, Elmet, Bavlı, Bolgar, Bügülme, Bua, Alabuga, Zey, Zelenodolsk, Kazan, Leninogorsk, Mamadış, Mendeleyevsk, Minzele, Yarçallı, Tübenkama, Nurlat, Teteş ve Çistay.
Ekonomik yapısı
Tataristan, Rusya’nın ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerinden biridir. Cumhuriyet, Rusya Federasyonu’nun büyük bir sanayi bölgesinin merkezinde, ülkenin doğusunu ve batısını, kuzeyini ve güneyini birbirine bağlayan en önemli otoyolların kesişme noktasında yer alıyor.
Tataristan Cumhuriyeti, zengin doğal kaynaklara, güçlü ve çeşitlendirilmiş sanayiye, yüksek entelektüel potansiyele ve kalifiye işgücüne sahiptir.
Temel makroekonomik göstergeler açısından geleneksel olarak Rusya Federasyonu’nun önde gelen bölgeleri arasında yer alıyor. Gayri safi bölgesel hasıla açısından, Rusya Federasyonu’nun bölgeleri arasında 6. sırada yer alırken, tarım açısından 4. Sıradadır.
Endüstriyel üretim, konut inşaatı ve işletmeye alma açısından 5. sırada, sabit kıymet yatırımları açışından 6. , perakende ticaret hacmi açısından ise 7. sırada yer alıyor.
2019’un sonunda gayri safi bölgesel hasılanın 2 milyar 584 milyon ruble olduğu belirtildi.
Ekonominin yapısında en büyük paya sanayi sektörü (yüzde 48) sahiptir. Maden üretimi (yüzde 29.1), işleme sanayi (yüzde 16,2), elektrik enerjisi, doğalgaz üretimi (yüzde 2,3), su dağıtımı ve atık imha etme (yüzde 0,4) bunlara dahildir. Ayrıca toptan ve perakende ticaret (yüzde 11,6), inşaat (yüzde 8,0), tarım (yüzde 6,1) de yüksek paya sahiptir.
Petrol
Cumhuriyetin toprakları altında petrol adeta fışkırıyor. Öngörülen rezervlerin büyüklüğü ise 1 milyar tonun üzerindedir.
Rusya’daki en büyük ikinci ve dünyanın en büyüklerinden biri olan Romashkinskoe, Tataristan’ın Leninogorsk bölgesinde yer almaktadır.
Tatneft, Tataristan merkezli en büyük petrol ve doğalgaz şirketi olarak göze çarpan bölgedeki en değerli kuruluşlardan birisidir.
Tarihi
Bölgedeki ilk devlet, Türk kabileleri tarafından 9-10. yüzyılların başında kurulan Volga Bulgarlardı. 922 yılında İslam devlet dini oldu. 1236’da Bulgarlar, Cengiz Han İmparatorluğu’nun bir parçası oldu. Daha sonra Altın Orda’nın bir parçası oldu. 1552’de Kazan Hanlığı Rus devletine eklendi.
1920’de ise Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilan edildi. 30 Ağustos 1990’da Cumhuriyetin Devlet Egemenliği Bildirgesi kabul edildi. 1994 yılında Rusya Federasyonu ile Tataristan Cumhuriyeti arasında yargı yetkilerinin sınırlandırılması ve Rusya Federasyonu devlet yönetimi ile Tataristan Cumhuriyeti devlet yönetimi arasında karşılıklı yetki devri anlaşması imzalandı.
Devlet yapısı
1990’dan itibaren, cumhuriyette önemli üç belge kabul ediliyor. Bunlar devlet egemenliği bildirgesi, Rusya Federasyonu ile yetki alanlarının sınırlandırılması ve karşılıklı yetki devrine ilişkin Anayasa ve anlaşma. Üç belge birlikte ele alındığında sadece yasal dayanağı değil, aynı zamanda ekonomik reformların temelini oluşturan toplumun siyasi istikrarının temelini de oluşturuyor.
19 Nisan 2002 tarihinde, Tataristan Devlet Konseyi, cumhuriyetin yeni anayasasını kabul etti. Anayasa, vatandaşın hak ve özgürlüğünün en yüksek değer ve Tataristan Cumhuriyeti’nin görevi olduğunu belirtiyor. Tataristan Anayasası’nda, genel oy hakkı, ifade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, siyasi parti ve kuruluşlara katılma fırsatı gibi ilkeler bulunuyor.
Nüfus
Tataristan’da 3 milyon 902 bin 642 kişi yaşıyor. Tataristan Cumhuriyeti, nüfus bakımından Rusya’da sekizinci sırada yer alıyor. Volga Federal Okrugu’nda ise Tataristan, nüfus bakımından en büyük ikinci bölgedir. Tataristan, Rusya’nın en çok uluslu bölgelerinden biridir. Cumhuriyette 2010 Rusya Nüfus Sayımına göre, cumhuriyette, nüfusu 10 bin kişiyi aşan 8 millet dahil olmak üzere 173’ten fazla milletten temsilci yaşıyor. Tataristan’da en çok bulunan milletler Tatarlar, Ruslar, Çuvaşlar, Udmurtlar ve Ukraynalılar’dır.
Tataristan’da yaşayan halklar arasında baskın nüfus Tatarlardır. (2 milyondan fazla),İkinci sırada ise Ruslar yer alırken (1 milyon 500 bin), üçüncü sırada Çuvaşlar yer bulunuyor. (116 bin 200).
Kültür
Cumhuriyet, farklı tarihi geçmişe ve kültürel geleneklere sahip insanlara ev sahipliği yapıyor.. En az üç tür kültürel etkileşim (Türk, Slav ve Fin-Ugor) kombinasyonu bu yerlerin benzersizliğini, kültürel ve tarihi değerlerin orijinalliğini belirliyor.
Eğitim
Tataristan‘da 1402 okul, öğrencilere eğitim veriyor. Bu okullarda 433 bin 599 öğrenci eğitim görürken, 36 bin 329 öğretmen görev yapıyor.
Tataristan’da, Tatar dilinde eğitim veren okulların sayısı 679’dur. Cumhuriyette 15 devlet, 10 devlet dışı olmak üzere 25 üniversite bulunuyor. Üniversitelerde toplamda 143 bin 991 öğrenci öğretim görüyor.
Dikkatinizi çekebilir: Kazan | Tataristan | Rusya Federasyonu
Sayfadaki bilgilerin ve görsellerin kullanılması sadece Gazetemru’ya ait bu sayfanın linkini vermek sureti ile mümkündür. Link verilmeyen alıntılar, izinsiz kullanım olarak kabul edilecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.