Rusya ‘Hollanda ile vergi anlaşması’ konusunda kararını verdi. Rusya Federasyonu, vergi oranındaki artış konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, Hollanda ile vergi anlaşmasını bozdu.
Maliye Bakanlığı, Hollanda ile vergi anlaşmasını bozmaya karar verdi
Anlaşma neden bozuldu?
Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı, Hollanda ile Rusya’dan elde edilen gelir üzerindeki vergi oranının artırılması konusunda anlaşamadı ve bu ülkeyle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının feshi prosedürünü başlattı.
Hollanda’nın talebi
Maliye Bakanlığı, Hollanda’ya Kıbrıs, Lüksemburg ve Malta’ya sunduğu koşulların aynısını sundu ve oranı yüzde 15’e yükseltti.
Ancak Hollanda, ülkeden para çekmek için ayrı kanalların sürdürülmesini de istedi.
Hollanda ile yapılan anlaşma, yüzde 2-3’lük efektif oranda vergi ödeyerek Rusya’dan kar çekmeye olanak tanıyordu. Rusya’da bu orannın birkaç kat daha yüksek ve tüzel kişiler için yüzde 15 olduğu açıklandı.
Maliye Bakanlığı açıklama yaptı
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Rusya ile Hollanda arasındaki anlaşma süresince birçok Rus şirketi bu yargı yetkisini kullandı. Faiz ödemeleri ve temettüler şeklinde önemli kaynaklar Hollanda’ya yönlendirildi. Yani, 2017 yılında, bu tür ödemelerin hacmi 457 milyar Ruble’den fazlaydı. 2018 yılında bu rakam 412 milyar Rubleden fazla olurken, 2019 yılında 339 milyar rubleden fazla olmuştu” denildi.