Rusya Enerji Bakanlığı, mart başında akaryakıt fiyatlarındaki artışın yıl başından itibaren tüketici fiyat endeksinde meydana gelen değişikliklere ve mevsimsel talep artışlarına bağlı olduğunu bildirdi.
Bakanlık, bununla birlikte akaryakıt piyasasındaki durumun bakanlık tarafından sürekli izlendiğini, benzin ve motorinin perakende fiyatlarındaki artışın enflasyona yakın bir seviyede tutmak için önlemler alındığını açıkladı.
Bakanlık yetkililerinin Tass haber ajansına verdiği bilgiye göre, perakende petrol ürünleri fiyatlarında mart ayının ilk haftasında meydana gelen değişim, yılbaşından bu yana tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artıştan kaynaklandı. Toptan akaryakıt pazarında ise özellikle temel yakıtlarda mevsime bağlı talep artışının yükseldiği, bunun da fiyatlara yansıdığı açıklandı.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), mart başında benzin fiyatlarının yükseldiğini bildirmişti. AI-92 oktan benzinin ortalama perakende fiyatı 11 kopeek artarak 44,38 rubleye ulaşırken, AI-95 oktan benzin ise 11 kopeek artış gösterdi. Böylece akaryakıt fiyatları, genel enflasyon oranının yüzde 0,3’e ulaştığı mart ayının ilk haftasında yüzde 0,2 artış gösterdi.
Bakanlık yaptığı açıklamada hem arzın yeterliliği hem de nihai fiyatların enflasyona yakın bir seviyede tutulması için akaryakıt piyasasını düzenli olarak izlemeye devam ettiklerini bildirdi. Rus hükümeti ise istikrarlı bir şekilde artan tüketici talebini karşılamak ve ticaret hacmini korumak için petrol şirketlerine üretimi artırmaları tavsiyesinde bulundu. Üretimi artırma talebi, aynı zamanda Rusya’nın OPEC + anlaşması çerçevesinde kararlaştırılmıştı.
Toptan akaryakıt pazarı ne durumda
92 oktan benzinin fiyatı, cuma günü yapılan toptan açık artırmalarda ton başına 55,75 bin rubleye yükselerek Mayıs 2018’de ulaşılan rekoru egale etti. Fakat daha sonra toptan fiyatında düşüş gözlemlendi.
10 Mart’ta hükümet, petrol rafinaj sektörünü desteklemek ve perakende fiyatlarının yıllık enflasyon oranından fazla yükselmesini engellemek için harekete geçti. Petrol şirketlerinin de daha önce ısrarla üzerinde durdukları destek programı açıklandı. Bu destek programına göre, benzin ve motorinde ihracat fiyatları, yurtiçi piyasasındaki fiyatlardan yüksek ise oluşan farkın devlet tarafından karşılanacağı ve üreticilere verileceği belirtildi.
Uzmanlar, perakende, toptan ve küçük ölçekli toptan petrol üreticilerinin mevcut vergi ortamında, zararın eşiğinde olduklarını işaret etmişti. Geçen hafta, OPEC + toplantısında alınan Rusya ve Kazakistan dışındaki tüm ülkeler için üretimi kısıtlama kararının uzatılmasından sonra, petrol fiyatları varil başına 69 doların üzerine çıkmıştı. Bu durum, benzin ve mazotta toptan satış fiyatlarının artışına neden oldu.