Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Çin’in ticarette dolar yerine kendi ulusal para birimlerini ya da farklı uluslararası para birimlerini kullanmasının zorunlu olduğunu söyledi.
ABD yaptırımlarının olumsuz etkilerinin ancak bu yolla azaltabileceğini belirten Lavrov, batının kontrol ettiği uluslararası ödeme sistemlerinin kullanımından da uzaklaşmanın önemini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Cumhuriyeti’nden gazetecilerle yaptığı röportajda, Rusya ve Çin’in mali bağımsızlığı güçlendirmelerini ortak amaç olması gerektiğini ve özellikle Batı tarafından kontrol edilen ödeme sistemlerinin reddederek Batının uyguladığı yaptırım risklerini azaltabileceğini söyledi.
İki ülke ticaretinde ulusal para birimlerinin kullanılmasının önemini vurgulayan Lavrov şöyle konuştu:
“ABD’nin hem Rusya’nın hem de Çin Halk Cumhuriyeti’nin ticari ve teknolojik gelişme fırsatlarını nasıl engellediğini sizler de görüyorsunuz. Bu nedenle bu alanlardaki bağımsızlığımızı ancak doları reddederek sağlayabiliriz. Bununla birlikte batının kontrolündeki uluslararası ödeme sistemlerinden de uzaklaşmamız gerekiyor.”
Yaptırım uygulamaları Batının ve ABD’nin ana eylem aracına dönüştü
Washington’un diğer ülkelerle ilişkilerinde klasik diplomasiyi nasıl kullanacağını unuttuğunu belirten Lavrov, “Diplomatik ve siyasi düzeyde bir konuşma, ültimatom niteliği kazanıyorsa, bu konuşmada hedef gösterilen ülkenin ne olursa olsun hatasını kabul etmesi isteniyor ve öne sürülen talepleri mutlak suretle kabul etmesi bekleniyorsa, buna diplomasi denmez.” diye konuştu.
Venezuela’nın, tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı bir koalisyon kurulması önerisiyle Birleşmiş Milletlere (BM) teklif götürdüğünü hatırlatan Lavrov, “Bazı üye ülkelerin yasadışı uygulamalarına karşı çıkacak ülkelerden oluşan geniş bir koalisyon oluşturmalıyız.” dedi. Bu tür yöntemleri kullanan batılı ülkelerin kibarca yapılan itirazlar sonrası derhal yaptırımlar uyguladığını vurgulayan Dışişleri Bakanı, Batı’ya olan bağımlılıklarını azaltmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.