Financial Times, ABD’nin Rusya yaptırımlarına yaklaşımını değerlendirdi

0
441

Londra merkezli uluslararası iş gazetesi Financial Times, ABD yönetimi içinde Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar konusunda farklı yaklaşımlara sahip iki grup oluştuğunu yazdı.

Financial Times, özellikle ABD Başkanı Joe Biden tarafından Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevine aday gösterilen Victoria Nuland’ın Rusya konusunda izlediği sert çizgiye vurgu yapıyor.

Diğer grup ise ilkesel olarak yaptırımların uygulanmasını benimseyen, ancak bunların potansiyel etkinlikleri konusunda tereddüt sahibi olanları içeriyor. Bu yaptırımların Amerikan ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerinden endişe duyan ve diğer ülkelerin de çıkarlarını dikkate almanın gerektiğine inanan bu grubun ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı bürokratlarından oluştuğunu yazan Financial Times, Nuland’ın ise ülkenin Avrupa Birliği’nin görüşlerine bağlı olmaması gerektiğine inandığınına dikkat çekti.

Gazete, yaptırımlardan şüphe duyan ABD bürokratlarının 2018’de Rus iş adamı Oleg Deripaska ve Rusal şirketine uygulanan yaptırımlara işaret ettiğini belirterek, o zamanki yaptırımların alüminyum piyasasındaki fiyatların artmasına neden olduğunu, bu sebeple ABD yönetiminin bu yaptırımları dolaylı yollardan iptal ettiğini hatırlattı.

ABD yasalarına göre yaptırım ilan etmek kolay, iptal etmek zor

Rusya ve diğer ülkelere yaptırım uygulamalarının, ABD Maliye Bakanı Yardımcısı Elizabeth Rosenberg’in danışmanları ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörü Peter Harrell tarafından ortaklaşa düzenlenerek hazırladığını bildiren Financial Times, ülkedeki muhafazakarların ruhunu yansıtan açıklamalar yapan ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’daki birkaç iş adamı ve orta düzey bürokrat dışında başka yaptırımlar uygulayamayacağını belirtti. Gazeteye göre ABD yasaları, kolay bir şekilde yaptırım uygulamalarını ilan etmeye izin vermesine rağmen, ilan edilen yaptırımları geri çekmeyi zorlaştıran mevzuatlara sahip.

Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kasten zehirlendiğini iddia eden Washington, mart ayı itibariyle Rusya’ya karşı yeni yaptırım uygulamalarını ilan etmişti.

Kimyasal silah ticareti yasaklarını da içeren yeni yaptırımlar şu şekilde:

ABD, Rusya’ya acil insani yardım dışında herhangi bir yardım sağlamayı durduracak,

ABD, Rusya’ya her türlü savunma teknolojisi ihracatını sonlandıracak, (Uzay araştırmaları faaliyetleri hariç)

Rusya’nın finans kurumlarına ABD’nin kamu bankaları üzerinden kredi verilmeyecek.

ABD, aynı zamanda Rus hükümetinin yedi üst düzey temsilcisine de yaptırım uyguladığını açıkladı.

Buna ek olarak, ABD Ticaret Bakanlığı, biyolojik ve kimyasal silah üreten 14 örgütü kara listeye aldı. Bunların arasında 9’u Rusya’da, üçü Almanya’da, biri İsviçre’de olmak üzere 13 özel şirket ve Savunma Bakanlığı’nın 27. Bilimsel Araştırma Merkezi’de bulunuyor.