Rusya Federasyonu Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, kamu sektörü çalışanlarının, özellikle öğretmenlerin ve doktorların maaşlarının Rusya’da ve Batı ülkelerinde çok büyük farklılıklar gösterdiğini, ancak bu sorunun basitçe bütçe harcamalarının artırılmasıyla çözülemeyeceğini belirtti.
Kudrin, Federasyon Konseyi Bütçe ve Mali Piyasalar Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada “Örneğin batı ülkelerinden bahsediyorsunuz. Bu ülkelerde GSYİH içinde olan maaşların payı yüzde 25 daha yüksek. Ancak ortalama çalışan bir kişinin işgücü verimliliği ülkemize göre Avrupa’da 2 kat, ABD’de ise 2,5 kat daha yüksek. Bu, daha üretken olan işlerin yapısından kaynaklanıyor. Öğretmen maaşlarını ekonomi ortalamasına getirme görevini koyan ülkeler arasında sadece birkaç ülke bunu yapabildi. Bu ülkeler eğitimin ekonomiye katkısının önemli ölçüde daha yüksek olacağına inanıyorlar.” diye konuştu.
Eğitim veya sağlık sistemini değiştirmeden, basitçe maaşların yükseltilemeyeceğini vurgulayan Sayıştay Başkanı, “Diğer ülkelerdeki örnekler karşılaştırıldığında ortalama olarak okul sonrası yeterliliklerimiz çok düşük. Bu anlamda yetkinliklerimizin kalitesi, bunların ekonomi ve üretkenlik üzerindeki etkileri de elbette görüşülmelidir. Sadece yükseltmek ve eşitlemek sorunu tamamen çözmeyecektir.” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Sayıştay Başkanı, Rusya’da aynı sektörlerdeki maaş farkının çok yüksek olduğunu kaydederek “Ülkemizdeki eşitsizlik, göz önünde bulundurmamız gereken en acil sorunlardan biridir.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Fedarasyon Konseyi’ndeki Senatörler, Sayıştay Başkanı’na Rusya bütçesindeki düşük maaş düzeyini örnek vererek, denetçilerin bu soruna adanmış bir uzman ve analitik etkinlik düzenlemesini önerdi.