Federasyon Konseyi’ne bağlı Bütçe Komisyonu toplantısında konuşan Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, bölgelerin federal bütçe desteklerine olan bağımlılığının geçtiğimiz yıl pandemiyle mücadelede alınan önlemler nedeniyle arttığını, bununla birlikte yedi bölgenin gelirlerinin yüzde 70’inden daha büyük kısmının devlet bütçesinden alınan yardımlarla oluşturulduğunu bildirdi.
İnguşetya’nın deklare ettiği bölge gelirlerinin yüzde 86’sını devlet bütçesinden yapılan yardımların oluşturduğunu belirten Kudrin, Dağıstan ve Karaçay-Çerkesya’da bu oranların yaklaşık yüzde 74’e ulaştığını ifade etti.
“1 Ocak 2021 itibariyle Tuva, İnguşetya ve Çeçenistan’ın gelirlerinin yüzde 83 ila 86’lık kısmı tamamen federal bütçeden gönderilen yardımlardan oluşuyor.” diyen Kudrin, bölgelerin devlet bütçesine olan bağımlılığının altını çizerek bu bölgelerin kendi başlarına yaşamına devam edemeyeceğini vurguladı.
Sayıştay Başkanı, geçtiğimiz yılın sonunda bölgelerdeki toplam bütçe açığının 676,5 milyar rubleye ulaştığını, 2019 yılında ise 4 milyar bütçe fazlası verildiğini hatırlattı. Bölgelerin elde ettiği gelirlerin çoğunun devlet bütçesinden alınan yardımlardan oluştuğunu itiraf eden Kudrin yaptığı açıklamada, “ Elbette bu durumun nedeni, krizle mücadele tedbirleriyle bağlantılı olarak harcamaların yüzde 15 oranında artması ve bu bütçe açığının da büyük ölçüde federal bütçeden sağlanan mali yardımlar ve piyasa borçlanmalarıyla karşılanmasıdır.” diye konuştu.
Bölgelerin bu yıl da devlet yardımına ihtiyaç duyduğunu belirten Kudrin, Sayıştay olarak, 2021 yılında bölgelerin 62 milyar ruble gelir kayıpları olacağını tahmin ettilkerini ekledi.