Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin gerilmesiyle birlikte, Rus para birimi keskin bir şekilde düşüş yaşıyor. Ruble’deki düşüş sürerken Amerikan doları 78 rubleyi görürken, Avrupa para birimi euro ise 92 rubleyi aştı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yaptırımları, Ukrayna krizi ve Rusya’nın SWIFT olarak adlandırılan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ödeme sisteminden çıkartılacağı haberleri, rublenin nisan ayında hızla değer kaybetmesine yol açtı.
Petrol fiyatlarındaki artışın bile durduramadığı rubledeki değer kayıplarının yakın zamanda Rusya Merkez Bankası toplantısında tartışılacak faiz kararlarını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
Keskin düşüş
Nisan ayına güçlenerek başlayan ruble, bir hafta sonra keskin bir şekilde düştü. ABD doları, son beş ayda ilk kez bu kadar yükselerek 78 ruble bandını aşarken, Euro da 92 rubleyi gördü. Petrol fiyatları yükselerek kriz öncesi rakamlarına ulaşmasına rağmen Donbass’taki çatışmaların yeniden başlaması ve Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının tartışılması Rus piyasalarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, ABD’nin Rusya devlet tahvillerine olası yaptırım uygulamaları hem borsada hem de döviz işlemlerinde kaos etkisi yaratabileceği uyarısında bulunuyor.
Yabancı yatırımcı Ukrayna sınırındaki hareketlilikten etkilendi
Finans uzmanı Artem Zvezdin Rusya’nın SWIFT sistemini kullanan en büyük 3 ülke arasında yer aldığını hatırlatarak, yatırımcıların Rusya’dan kaçması için birçok sebep meydana geldiğini ekledi.
Rusya’nın dış borcunun yaklaşık 450 milyar dolar olduğunu belirten Otkritie Bankası ekonomisti Andrey Kochetkov, SWIFT ile olan bağlantının kesilmesiyle ödemelerin bloke olacağını ifade ediyor. SWIFT meselesinin ödemeler anlaşmalarında beklenmedik özel durum şartlarını doğuracağından, bu yaptırımın daha çok Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki finans kurumlarını olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
“Ancak yine de yatırımcılar bütün bu riskleri dikkate alarak gelişmekte olan ülkelerin piyasalarından çekiliyor. Doğal olarak daha güvenli piyasalara yöneliyorlar.” diyen Kochetkov, sermaye kaçışının rubleyi zayıflattığını ifade etti.
Kremlin: Her şey yolunda
Geçtiğimiz ayın sonunda Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması söylentilerine cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başta ABD olmak üzere Rusya’nın rakiplerinin “yaptırım arzusunun” giderek arttığını belirterek, Rusya’nın, SWIFT sisteminden çıkarılması dahil olası tüm tehditleri göz önünde bulundurması gerektiğini söylemişti.
Aynı zamanda Rusya’da ekonomiyle ilgilenen tüm kamu birimlerinin ve Rusya Merkez Bankası’nın durumu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Peskov, durumun kendileri için kontrol dahilinde olduğunu açıkladı.