Rusya Dışişleri Bakanlığı, çalışmalarının dijital dönüşümünü sağlayacak bir proje hazırladığını açıkladı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların pasaport başvurusu işlemlerini çevrimiçi yapmalarını da öngören projeyle aynı zamanda bakanlık arşivleri de kısmen dijitalleştirilecek.
Dışişleri Bakanlığı tarafından 2021-2023 dijital dönüşüm projesi kapsamında toplamda 2,3 milyar ruble bütçe ayrılan uygulamaların ilk ayağında, 2021 yılında dijitalleşmeye 775 milyon ruble harcanacak. 2022 yılı için 782 milyon ruble bütçe ayrılan projeye 2023 yılında da 792 milyon ruble harcanması planlanıyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dijitalleşme sürecinde temel amacın kurumun bilgi sistemlerinin güvenliğinin güncellenmesi ve yabancı yazılımlara karşı bağımsızlığın artırılması planlandığı belirtildi. Bu amaçlar için üç yıl içinde 2,2 milyar ruble harcanması düşünülüyor. Proje için ayrılan bütçe içerisinde yüz milyondan fazla rublenin, vatandaşların kullanabileceği dijital hizmetlerin geliştirilmesi için kullanılacağı da açıklandı. Bununla birlikte 5 milyon rublenin kurum yönetiminin maliyetlerini düşürmek için harcanacağı da bildirildi.
Dijitalleşme Rus yazılımları ile olacak
Rusya’daki diğer kamu kurumlarının da uygulamaya çalıştığı dijitalleşme projesi iki senaryo içeriyor. Kamu kurumlarının dijital ortamda yerlileştirilmesi projesi bağlamında Bakanlık, 2023 yılına kadar sadece yerli yazılım ve platform kullanımı harcamalarının genel bütçeye oranını yüzde 83’e yükseltmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 80 olarak kaydedilmişti. İkinci senaryoya göre ise, bakanlığın sadece yerli yazılımları kullanım masraflarının yüzde 90’a ulaşması da hedeflerden biri. Özellikle 2004 yılından bu yana yerli yazılımlara yöneldiği bilinen Rusya Dışişleri Bakanlığı, bununla birlikte elektronik doküman ve arşivlemeye de hız verecek.
Yurtdışı Yardım mobil uygulaması
2023 yılına kadar elektronik ortamda yapılan pasaport başvuru işlemlerinin yüzde 50’lere ulaşmasını hedefleyen Bakanlık, aynı zamanda yurtdışındaki bulunan vatandaşların Dışişleri temsilcilikleriyle iletişim kurabileceği ve acil durumlarda kullanabileceği Yurtdışı Yardım mobil uygulamasını da geliştirmeyi planlıyor.
Uzmanlar, Dışişleri Bakanlığının dijitalleşme çabalarının biraz geç te olsa beklenen bir gelişme olduğunu belirtti.
Özellikle salgın sırasında yurtdışındaki vatandaşların ülkeye geri getirilmesi sırasında bakanlığın diğer kurumlarla iletişimde teknoloji eksikliklerini fark ettiklerini kaydeden bakanlık yetkilileri, kurumun dijital ergenliğe henüz erişemediğini itiraf etmişti.