Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa’nın, Rusya’nın SWIFT ödeme sistemiyle bağlantısının kesilmesini de kapsayan bazı önemli yaptırımları uygulayamayacağını açıkladı.
Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Borrel, Rusya’ya uygulanabilecek yaptırımların sınırlı olduğuna belirttiği açıklamalarına şöyle devam etti: “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı aldığı düşmanca tutuma karşı Rusya’dan petrol ve gaz arzını reddetmeyi, Kuzey Akım 2 projesini durdurmayı, Rus hükümetine yakın iş adamları ve ailelerinin banka hesaplarına el koymayı önerebiliriz. Aynı zamanda vize kısıtlamaları da getirebiliriz.”
Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması konusuna değinen Josep Borrell, SWIFT sisteminin uluslararası bir özel kuruluş olduğunu hatırlatarak, AB’nin bu konuda herhangi bir yetkisi olmadığının altını çizdi.
“Kuzey Akımı 2 projesi ise tartışmalı bir konu… Bu projenin AB enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye hizmet etmediğini biliyoruz. Yine de Avrupa Birliği, özel şirketlerin sorumluluğu altında olan bu projenin kaderini belirleyecek araçlara sahip değil. ” diyen Borrel, projenin çalışması halinde birlik olarak şeffaf bir şekilde ve ayrım gözetmeden boru hattını katı bir şekilde kontrol edeceklerini ifade etti.
AB ülkeleri birliğini korumalı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya’ya yönelik politikaların tüm AB ülkeleri tarafından ortak belirlendiğini hatırlatarak, “Biz, AB’nin tek ve ortak dış politikası olması gerektiğine inanıyoruz. Birlik olmazsa AB olmaz… AB üyesi ülkelerin liderleri Brüksel’de farklı, kendi ülkelerinde farklı davranmamalı.” diye konuştu. ve ardından başkentlerine dönerek farklı davranmalı, “dedi
AB ile Rusya arasındaki ilişkilerde, Brüksel’in uzun bir çatışma dönemiyle karşı karşıya kalacağının altını çizen Josep Borrel, “Rusya, Avrupa ve ABD’nin çatışmasını istiyor. Buna yönelik bir dış politika izliyor. Bu Rus iktidarının meşruiyetini güçlendirmesinin en kolay yolu.” dedi.
Borrell, aynı zamanda Rusya’nın ekonomideki başarısının çok mütevazi olduğunu ve beklentilerin de parlak olmadığını kaydetti.
“Gerekli gördüklerinde kullanabilecekleri askeri güce sahipler.Suriye’de, Libya’da Kafkasya’da bunu görüyoruz. Ama ekonomik olarak Rusya, İspanya’yı biraz geride bırakmasına rağmen İtalya’ya eşit.” diye konuştu.
Rusya’nın Çin’e daha da yakınlaşması üzerine de yorum yapan Borrell, böyle bir senaryonun Avrupa’nın Rus gazını almayı reddetmesi ihtimali karşısında Moskova’nın alternatif aradığını vurguladı. Rusya’dan petrol ve gaz almayı bırakırsa” Moskova’ya yardımcı olacağını öne sürdü.
Daha önce Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, yakın zamanda Rusya’nın SWIFT olarak adlandırılan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ödeme sistemine alternatif bir sistemi hizmete sunabileceğini açıklamıştı.