Okul öğrencilerine eğitim hizmetleri sunan uluslararası teknoloji şirketi YaKlass’ın Rusya’da düzenlediği anket, okul çocuklarının neredeyse yarısının para biriktirdiğini gösterdi.
Rusya’nın 85 bölgesinde 7 ve 11. Sınıflarda okuyan bin 100 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre öğrencilerin yüzde 49’u ebeveynlerinden aldığı aylık harçlıktan 500 rubleye kadarını biriktiriyor.
Katılımcı öğrencilerin yüzde 29’u ayda 500 ila bin rubleyi birikim için ayırdığı gözlemlenirken, bin rubleden 3 bin rubleye kadar para biriktiren öğrencilerin oranı ise yüzde 13 oldu.
Üç bin rubleden fazla para biriktiren öğrencilerin yüzde 9’su oluşturduğu anketin sonuçlarına göre, öğrencilerin bir çoğu para biriktirirken herhangi bir hedefi olmadığını da vurguladı.
Kendisine finansal yastık oluşturmak için tasarruf ettiğine işaret eden öğrencilerin yüzde 49 oranlarına ulaştığı ankette, katılımcıların yüzde 19’su, elektronik ürün almak için para biriktirdiğini belirtti.
Okula ek olarak kurs ve ek eğitim faaliyetleri için para biriktirenlerin yüzde 16 olduğu araştırmada, öğrencilerin yüzde 10’u ise markalı giysi veya ayakkabı almak için para biriktirdiğini ifade etti.
YaKlass anketleri, Rus okul çocuklarının yüzde 47’sinin bütçelerini bir ila üç aylık bir süre için planladığını gözlemlerken, katılımcıların yüzde 22’sinin de harcamaları için bir ila iki haftalık bütçesi planladığını gösterdi.
Okul öğrencilerinin yüzde 31’inin, bütçelerini kendi kendilerine yönetemediklerini belirttiğ anket sonuçlarını değerlendiren şirket uzmanları, salgının okul çocuklarının harcamaları üzerinde etkisi olduğunu belirterek, ankete katılan öğrencilerin yüzde 44’ünün boş zamanlarında eğlenceye yaptığı harcamaları yarı yarıya düşürdüğünü ifade etti. Öğrencilerin yüzde 22’si daha seyrek kafelere gitmeye başlarken, yüzde 23’ü iki kat daha fazla para biriktirmeye başladı. Uzmanlar bir olumsuz gelişmeye daha dikkat çekerek, ankete katılan öğrencilerin yüzde 11’inin ailesinin mali durumunun kötüleşmesiyle birlikte yarı zamanlı iş bulmaya zorlandığını açıkladı.
“Modern okul çocukları, mali açıdan şaşırtıcı bir şekilde bilinçli. Bir yetişkin için bile 2-3 aylık harcama bütçesi planlamak kolay değilken, çocuklar her gün finansal okuryazarlığını geliştiriyor ve başarılı bir geleceğin temelini oluşturuyor.” diyen uzmanlar, Rusya’daki okul müfredatındaki disiplinlerin son derece olumlu bir etkiye sahip olduğunun da altını çizdi.
Yakında ülkedeki okulların çoğunun her okul öğrencisinin finansal okuryazarlığın geliştirerek mali geleceklerini korumayı öğreteceğini belirten Yaklass Direktörü Andrey Ilingin, gelecek neslin teknolojik ve finansal anlamda bugünkü nesile göre daha güçlü bilgi altyapısına sahip olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.