OPEC+ anlaşmasının liderleri Rusya ve Suudi Arabistan, 1 Ağustos itibariyle petrol üretimini kademeli olarak artırmak için ön anlaşmaya vardı.
Ağustos’tan Aralık’a kadar günde 2 milyon varile kadar petrol üretimini artırmayı tartışan Rusya ve Suudi Arabistan’ın bu seçeneği henüz diğer tüm tüm OPEC + ülkeleri ile görüşmediği, bu konunun bir sonraki toplantıda masaya yatırılacağı ifade edildi.
Anlaşmanın uygulanmasının petrol ülkeleri tarafından beklenen Tahran ve Washington arasındaki müzakerelerin sonuçlarına bağlı olacağı ifade edilen Bloomberg haberinde, anlaşmaların gerçekleştirilmesi sonrası İran’ın ihracatı üzerindeki kısıtlamalarının kaldırılması nedeniyle petrol piyasasında arz artışına yol açacağı vurgulandı.
OPEC + ülkelerinin petrol üretimini artırma tartışmalarının endüstri ve genel olarak küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini belirten uzmanlar, petrol fiyatlarının pandemide çöken taleplerdeki toparlanmanın ardından bu yıl yaklaşık yüzde 50 arttığına işaret etti.
Uzmanlar, dünyada hammadde fiyatlarındaki artışın dünya merkez bankalarının enflasyon konusunda endişelenmesine yol açtığını, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol fiyatlarının yükselmesiyle pazardaki lider konumlarını yeniden kazanmaya çalıştıklarını söyledi.
Geçen yıl OPEC+ ülkeleri, pandeminin yol açtığı krizde petrol üretimini azaltmayı kabul etmiş, petrol üretimini haziran ayında günlük 6,2 milyon varil, temmuz ayında ise 5,76 milyon varil ile sınırlamıştı.
Uzmanlara göre pandemi sonrası taleplerdeki hızlı toparlanma, şimdiden petrol fiyatlarında varil başına 100 dolara ulaşabilecek bir artışa katkıda bulunabilir.
Analistler, fiyatların küresel enflasyon oranları ve siyasi gerilimler tarafından desteklendiği için mevcut OPEC + kısıtlamalarının sürdürülmeyebileceği konusunda birleşiyor. Rus şirketlerinin diğer Batı şirketlerine göre petrol rekabetinde daha avantajlı olduğunu vurgulayan uzmanlar, batılı şirketlerin aksine çevrecilerin baskılarına sahip olmadığının altını çizdi.