Sosyo-ekonomik ve politika alanlarında çalışmalarını sürdüren VTSIOM araştırma şirketinin anket sonuçları, Rus vatandaşlarının yüzde 38’inin içki içmediğini gösterdi.
19 Haziran- 7 Temmuz arasında Rusya’nın farklı bölgelerinden 1600 kişiyle gerçekleştirilen anketin sonuçlarını yorumlayan VTSIOM uzmanları, pandemi nedeniyle ülkede alkol tüketiminin arttığının gözlemlendiğini belirtirken, Rusya’da uzun vadeli alkol tüketimi eğiliminin salgın yüzünden kesintiye uğradığını vurguladı.
İçki içmeyenler arasında en büyük yüzdeyi yüzde 51 ile 60 yaş üzeri vatandaşlar oluştururken, katılımcıların yüzde 25’i, ayda en fazla bir kez alkol kullandığını ifade etti.
VTSIOM anketine katılan yüzde 14’lük kısmının ayda en az bir kez içki tükettiği gözlemlenirken, katılımcıların yüzde 4’ü haftada birkaç kez alkol aldığını belirtti.
Haftada birkaç kez alkol aldığını belirtenlerin yüzde 7’sinin bira içtiğini belirttiği ankette, katılımcıların yüzde 4’ü şarap içtiğini, yüzde 4’ü ise vodka yada konyak içtiğini itiraf etti.
Ankete katılanların toplamının yüzde 63’ünün asla bira içmediği kaydedilirken, katılımcıların yüzde 91’i alkollü kokteyl içmediğini, yüzde 62’si ise hiçbir şekilde şarap içmediğini belirtti.
Sağlığa zarar vermeyecek düzeyde alkol almayı benimseyenlerin oranının yüzde 15 olduğu gözlemlenen VTSIOM anketinde bu görüşe katılmayanların oranı yüzde 81 olarak kaydedilirken, 2018’deki benzer ankette sağlığa zarar vermeyecek düzeyde alkol almanın normal olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 39 oranlarında olduğu da hatırlatıldı.
Rusların yüzde 39’unun şarabı zararsız olarak gördüğü ankette, en zararsız içecek olarak birayı seçenlerin oranı yüzde 14, votkayı seçenlerin oranı ise yüzde 12 olarak belirlendi.
Haziran ayında Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) tarafından yapılana açıklamada, pandemi yılı olarak nitelendirilen 2020 yılında alkole bağlı ölümlerde artış kaydedildiği belirlitmişti.
Rusya’da 2020 yılında 50 bin 435 kişi alkole bağlı nedenlerden ölürken, 2019’da bu rakamlar 47 bin 427 kişi olarak gözlemlenmişti.