Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ilk yarısında Rus vatandaşlarının Hızlı Ödeme Sistemi (SBP) üzerinden yaptığı para transfer hacminin 1,6 trilyon rubleyi bulduğu bildirildi.
Bu yılın ilk yarısında telefon numarası kullanılarak SBP üzerinden 275 milyon para transferi yapılan Rusya’da, aynı zamanda bu transferlerin neredeyse yarısının vatandaşların farklı banka hesaplarından kendilerine yaptığı para transferi olduğu da aktarıldı.
Rusya Merkez Bankası’nın Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, bu yıl banka tarafından yaratılan sistem üzerinden 30 milyondan fazla vatandaşın en az bir kez para gönderdiği belirtilirken, para transferi sayılarının 2020 ilk yarısına göre beş kat daha fazla olduğu da vurgulandı.
Rusya’da faaliyet gösteren Raiffeisenbank temsilcileri, telefon numarası üzerinden para transfer hacimlerinde büyük artış gözlemlendiğini doğrularken, aynı zamanda banka müşterilerinin aynı bankada veya farklı bankadaki kendi hesaplarına sistem üzerinden yaptığı para transferlerinin (Me2Me) en popüler transfer şekli olduğunu da ifade ediyor.
Rusya’da ortalama bir Rus vatandaşının iki farklı bankanın müşterisi olduğunun altını çizen uzmanlar, farklı banka kartları arasında periyodik olarak kendilerine para transfer yaptıklarını belirtti.
Rusya Merkez Bankası tarafından düzenlenen ödeme sistemi, neredeyse tüm Rus bankalarının müşterilerinin SBP üzerinden bir ay içerisinde en fazla 150 bin ruble limitle para transferi yapmalarına imkan verirken, bu limite kadar yapılan para transferlerinde komisyon alınmıyor.
Aylık toplam para transferi hacimlerinin 150 bin rubleyi geçmesi durumunda, aynı ay içerisinde yapılan her para transferinin yüzde 0,5’ine denk gelen komisyon alınırken, bir seferde 600 bin rubleden fazla para gönderimine ise izin verilmiyor.