Rusya’da faaliyet gösteren Youtube, Facebook gibi uluslararası bilişim teknolojisi şirketleri, ülkede elde ettikleri karın bir kısmını ulusal dijital vergi rejimine geri ödeme riskiyle karşı karşıya kaldı.
Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov, yabancı bilişim şirketlerinin ülke vatandaşlarından elde ettiği karın bir kısmını Rusya ekonomisine iade etmeyi amaçladıklarını belirterek, bu tür önlemlerin dünyanın 130’dan fazla ülkesinde uygulamaya konulacağını da kaydetti.
Bakanlığın henüz bütçe gelirlerinin tam miktarını hesaplamadığını vurgulayan Sazanov, “Ancak yılda on milyarlarca ruble dijital vergi gelirlerinden bahsedebiliriz” diye konuştu.
Rusya’da yabancı bilişim şirketlerinin reklamcılıktan elde ettikleri kazançlar üzerinden yaklaşık yüzde 3 vergi ödemesi gerekeceği dijital vergi rejiminin ayrıntıları hakkında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Maliye Bakan Yardımcısı, tedbirin çifte vergilendirmeyi önlemek için uluslararası düzeyde kabul edileceğini de sözlerine ekledi.
Küresel şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin uluslararası proje, devlet topraklarında elde bilişim şirketlerinin elde ettiği gelirin yüzde 15’inden vergi kesintisi yapılmasını öngörüyor.
Uzmanlar, en büyük yabancı bilişim şirketlerinin zaten Rusya Federasyonu’nda ofisleri olduğunu ve vergi ödediğini belirtirken, 2020’de Google’ın Rusya temsilciliğinin Rusya’da 85,46 milyar ruble gelir ve 1,73 milyar ruble net kar elde ettiğinin altını çizerken, bu verginin yürürlüğe girmesiyle yabancı şirketlerin tüketicilere sunduğu hizmetlerin maliyetlerini artıracağını, bu şekilde yeni vergi yükünün Rus kullanıcıların üzerine yıkılacağını söyledi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az yüzde 15 vergilendirilmesi konusunda 130 ülkenin anlaşmaya vardığını bildirmişti.
OECD, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye’nin de yer aldığı küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 90’ını temsil eden 130 ülkenin uluslararası vergi reformu konusunda anlaşma sağladığını açıkladı.
Yeni vergi rejimine göre çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine yönelik bazı haklar, ev sahibi ülkeden firmaların ticari faaliyet gösterdiği ve kar elde ettikleri yerlere tahsis edilecekken, kurumlar vergisi konusunda adil rekabet ortamının hazırlanacağı, bunun için küresel bir asgari kurumlar vergisi oranı getirileceği bildirildi.
Rejime göre çok uluslu şirketler faaliyette bulundukları her ülkede en az yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak.
Söz konusu oranla, küresel çapta yıllık 150 milyar dolarlık vergi geliri üretilecek.
Vergi anlaşmasının teknik detaylarının ekim ayına kadar tamamlanması ve planın 2023 yılında uygulanması öngörülüyor.
Uluslararası Analitik Ajansı PricewaterhouseCoopers (PWC) tarafından yapılan araştırmaların sonuçları, Rusya’da yabancı bilişim şirketleri için getirilen dijital verginin ülke bütçesine yılda 53 milyon dolardan 103 milyon dolara kadar gelir getirebileceğini göstermişti.
PWC analistleri, düzenledikleri raporda Fransa’nın da benzer bir dijital vergi uygulamasına sahip olduğuna işaret ederek, Fransız devletinin yabancı IT şirketlerinden yılda 415 milyon dolarlık dijital vergi topladığını söyledi.
Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı yetkililerinin Forbes’a verdiği bilgiye göre, Rusya hükümetinin ülkede faaliyet gösteren Google, Facebook ve Twitter gibi uluslararası dijital şirketlerden yüzde 3 vergi almaya karar verdiği belirtildi.
Yeni vergi uygulaması kapsamında Facebook üzerinden örnek veren bakanlık yetkilileri, Facebook’un Rus kullanıcıları tarafından yapılan ödemelerden elde ettiği gelirlerinin yüzde 3’ünü devlete vergi olarak ödemesi gerekeceğini vurguladı.
Yabancı şirketlerden alınan vergilerin yerli bilişim teknolojileri alanını destek amaçlı kullanılacağını ifade eden yetkililer, Rus hükümetinin artık yerli IT şirketlerini devlet bütçesi üzerinden finanse etmeyi istemediğinin altını çizdi.
1 Haziran’da, Devlet Duması Rusya’da günlük 500 bin ve daha fazla izleyici kitlesine sahip yabancı bilişim şirketlerini ülkede şube açarak yerelleşmesini zorlayan yasa tasarısını kabul etmişti.
Yasa, Rusya’da Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Google AdWords, YouTube, WhatsApp, Viber, Telegram, Steam, World Of Tanks gibi uygulamalar için geçerli olurken, yerelleşmeyi reddeden şirketlere cezai uygulamalar öngörülüyor.
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor), bugüne kadar Rus kullanıcılarının kişisel verilerinin depolanması zorunluluğunun, Rusya’daki yabancı şirketlerin yaklaşık 600 temsilci ofisi tarafından yerine getirildiğini bildirirken, verileri yerelleştiren yabancı şirketler arasında Apple, Microsoft, Samsung, PayPal, Booking, LG markalarının bulunduğunu açıklamıştı.