Analitik şirketi DSM Group araştırmalarının sonuçları, Ocak-Ağustos 2021 döneminde Rusya’daki eczanelerde ilaç satışlarının 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 10,5 azaldığını gösterdi.
Sekiz ay boyunca kümülatif olarak eczaneler aracılığıyla gerçekleştirilen ilaç satışlarının 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 10,5 düşerek 2,9 milyar kutuya ulaştığını açıklayan şirket, Ağustos 2021’de Rusların en çok sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili ilaç satın aldıklarını, bu kategori ilaçlarda kutu başı artışın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 daha fazla olduğunu aktardı.
Rusların ağustos ayında sinir hastalıklarının tedavisi için aldığı ilaçlarda da kutu bazında yüzde 0.8 artış meydana geldiği belirtilirken, kardiyovasküler ilaç satışları yüzde 0,3, solunum yolları ilaç satışları da yüzde 1,3 artış gösterdi.
Ağustos ayında genel olarak ticari ilaç pazarında 2020 yılının aynı dönemine göre satışlarda yüzde 7,6 artış gözlemleyen DSM Group, ağustos ayında fiziksel olarak ilaç satış hacminin temmuz ayına göre yüzde 3,9 arttığını, Ağustos 2020’ye göre ise yüzde 1,1 düşerel 370,2 milyon kutu olarak kaydedildiğini açıkladı.
Rusya’da ağustos ayında eczanelerde bir tıbbi ürün paketinin ortalama maliyetinin temmuz düzeyinde kaldı ve 250,3 ruble olarak gerçekleştiği belirtilirken, öte yandan Ağustos 2020’ye kıyasla yüzde 8,8 büyüdüğü ifade edildi.
DSM Group’a göre, ağustos ayında reçeteli ilaç satışları 2020 yılının aynı dönemine göre ruble bazında yüzde 11,6, adet bazında ise yüzde 3,5 artarken, reçetesiz ilaç satışları ruble bazında yüzde 3,5, kutu bazında ise yüzde 3,7 düşüş gösterdi.
Ağustos 2021’de Rusya’da reçeteli ilacın ortalama fiyatı, bir OTC ilacı için 340,5 ruble olurken, bu rakamın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 daha fazla olduğu kaydedildi.
Eylül sonunda Rusya’nın en büyük kamu bankası Sberbank iştirakı YuMoney araştırmaları, Eylül ayında Rusya’da çevrimiçi OTC ilaç (reçetesiz ilaç) satışlarının yüzde 18 arttığını göstermişti.
1 Eylül 2021 itibariyle çevrimiçi ilaç satışlarıyla ilgili yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte 1 Eylül’den 23 Eylül 2021’e kadar internet üzerinden OTC ilaç taleplerinde büyük artış kaydeden YuMoney, çevrimiçi ödeme sistemi YuKassa ile ödeme kabul eden çevrimiçi mağazaların cirosundaki büyümenin yüzde 17, ilaç satışlarının da yüzde 18 arttığını açıkladı.
Çevrimiçi ilaç satışlarında eylülde ortalama fatura tutarı 3 bin 150 olarak kaydedilirken, geçen yılın eylül ayına kıyasla ilaç satan çevrimiçi mağazaların cirosu yüzde 84, ilaç alışverişi sayısı ise yüzde 129 artış gösterdi.
Rusya’da eylül ayı itibariyle internet üzerinden ilaç satabilen eczane kuruluşları ile ilgili koşullar hükümet tarafından değiştirilmişti.
Buna göre artık zincir dışı eczanelerin de online ilaç satış yapmasına izin verilirken, Yandex.Market veya SberMarket gibi çevrimiçi alışveriş platformları üzerinden reçetesiz ilaç satışlarının da önü açıldı.
Daha önceki yasalara göre internet üzerinden ilaç satmak isteyen kurumların Rusya’da en az 10 eczanesi olması ve kendi internet sitesi olması gerekiyordu. Yeni yasayla eczaneler farklı e-ticaret platformları ile anlaşma yapabilirken, aynı zamanda ilaçlarını online sunabiliyor.