Ekonomisi ve kültürü bakımından Rusya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Ufa, Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat tarafından birçok defa Moskova’dan sonra ikinci yüksek yaşam kalitesine sahip şehri olarak kaydedilmiştir. Aynı zamanda Ankara’nın kardeş şehri ünvanı taşıyan Ufa, Rusya’ya bağlı Başkurdistan’ın başkentidir. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre Ufa’nın nüfusu 1 milyon 128 bin’dir.
Rusya’nın başkenti Moskova ile Ufa arasında bin 567 bin km mesafe bulunurken, şehir Avrupa ile Asya’nın kesişme noktasıdır. 2010 Rusya genel nüfus sayımına göre şehrin etnik yapısını yüzde 17 ile başkurtlar, yüzde 28,3 ile tatarlar ve yüzde 48,9 ile Ruslar oluşturur.
Ufa Saat farkı
Türkiye saatine göre, Ufa 2 saat ileridedir. Yani Türkiye’de saat 15:00 iken Ufa’da saat 17:00’dir.
Ufa’ya Nasıl Gidilir
Ufa’ya aktarmasız olarak Türk Havayolları ile gidilebilir. Ortalama uçuş süresi 4 saat 33 dakikadır. Ufa’ya vardıktan sonra ise havayolu yakınındaki otobüsleri kullanılarak şehrin merkezine ulaşılır. Havayolu terminali ile Ufa merkez arasında 25 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Ufa’da Görmeden Gelinmemesi Gereken Yerler
Salavat Yulaev Anıtı:
Ufa’nın en çok turist çeken yeridir. Ağizel Nehri üzerindeki kıya tepesinde yer alan ve şehrin sembollerinden biri olan Salavat Yulayev’in anıt heykelidir. Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde Soslanbek Tavasiyev tarafından 1963 yılında tasarlanan heykel 9.8 metre boyunda olup 4,2 metre yükseklikteki bir kaide üzerinde durur ve 40 ton ağırlığındadır.
7 Kız Çeşmesi:
2015 yılında açılan 7 Kız Çeşmesi, adını taşıyan Başkurt destanına ve dansına adanır. Hikayeye göre birbirine su damlaları gibi benzeyen yedi kız, sığınaklarına saldıran soyguncular tarafından kaçırılır. Gururlu kızlar, zincire vurularak köle olmaktanda gölde boğularak ölmeyi tercih ederler. Bu trajik ölümlerinden sonra ise gökyüzünde yedi yeni yıldız parlayarak ortaya çıkar.
Munira Camii:
Başkurtlar bilindiği gibi Müslümandır. Cam, adını Ufa’da yaşayan girişimci Munira Baygildina’dan almıştır.
Lale Tülpan Camii:
Ufa’daki Müslümanların en çok tercih ettiği camilerden olan Lale Tülpan Camisi,alışılmış cami mimarisinden farklı olması nedeniyle turistlerin ilgi gösterdiği ve görülmesi gereken yerlerden biri olmuştur.
Dostluk Anıtı:
Dostluk Anıtı, Rus ve Başkurt halklarının barış içinde bir arada yaşamalarının bir sembolüdür. Anıt, Başkurdistan’ın Rusya’ya katılmasının 400’üncü yılı adına yapıldı. Anıtın yapımı 1957’den 1965’e kadar sürdü.
Ufa Gece Hayatı
Ufa gece hayatı renklidir. Her çeşit eğlence Ufa’da bulunuyor. Ufa’da geçireceğiniz süre boyunca gece hayatı bakımından sorun çekmeyeceksiniz.
Ufa gece kulüpleri:
Vgostibar
Sova
Rise
Jet
MusicHall27
Ufa’da Eğitim
Türk öğrencilerin ve yabancı öğrencilerin genellikle tercih ettiği Ufa’da eğitim ucuz ve kalitelidir. Rusya’da eğitim kalitesi bakımından tanınmışlığı olan Ufa üniversitelerinde eğitim görmek, çoğu öğrencinin hayalidir.
Ufa Üniversiteleri:
Ufa Devlet Teknoloji Üniversitesi,
Ufa Devlet Üniversitesi,
Bashkir Devlet Üniversitesi,
Bashkir Devlet Pedagoji Üniversitesi,
Bashkir Devlet Tıp Üniversitesi,
Ufa Devlet Ekonomi Üniversitesi
Ufa Ortalama Fiyatları
Ufa’da oteller gecelik 1000 ruble civarındadır. Daha düşük tutara pansiyonlar bulunuyor. Pansiyon fiyatları ortalama gecelik 400 ila 500 ruble arasında değişiyor. Ufa’da bir restoranda tek kişilik bir yemeğin fiyatı 600 rubledir. Fast food yerlerindeki bir menün fiyatı ise ortalama 230 rubledir. (Fiyatlar ortalama alınarak belirlenmiştir.)
Ufa Tarihi
Ufa’nın tarihi 5. Yüzyıla dayanıyor. Rus tarihçiler 5. Yüzyılı tahmin olarak bildiriyor. Rusya’da resmi olarak şehrin kuruluş tarihi, 1574’tür. 1574 yılında Ufa’da, Sutoloka Nehri yakınlarında bir kale inşa edildi ve buraya Ufa ilçesi denmeye başlandı. Daha sonra ise burada hapishane inşa edildi. Sovyetler döneminde ise Ufa, tam anlamıyla bir sanayi şehri oldu. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Ufa’da yapılan askeri sanayi kuruluşları savaşa büyük katkı sağladı. Ayrıca, Ufa’da makine mühendisliği ve kimya endüstirisi gelişmekteydi ve petrol rafinerileri inşa edilmişti.
Ufa Coğrafyası
Ufa şehrinin altında 20 adet doğal asbest ve alçı taşı mağarası bulunduğu bilinirken, Dudkinskaya ismi verilen mağaranın 2,5 kilometreden daha uzun olduğu söyleniyor. Diğer mağaraların uzunluğu ise 800 m’yi geçmiyor.
Ufa İklimi
Ufa’da kışları hava sıcaklığı, eksi 10 derece civarındadır. İlkbahar ise genellikle soğuktur. Sıcaklık 5 derece civarındadır. Yazları ise Ufa sıcaktır. Bu mevsimde hava sıcaklığı, 19 derecedir. Sonbaharda ise ortalama sıcaklık 8 derece civarındadır. Ufa’da genellikle 3 mevsim vardır. Kış, yaz ve Sonbahar. İlkbahar çok görülmez. Ufa’da en soğuk hava 1 Ocak 1979 yılında, eksi 53 derece ile gerçekleşti. En sıcak hava ise 1972 yılında 43 derece ise gerçekleşti.
FK Ufa Futbol Klübü
Henüz yeni bir kulüp olan Ufa, 2009 yılında kuruldu. İlk kez 2014-2015 sezonunda Rusya Premier Ligi’ne yükseldi. Maçlarını, 13 bin kişilik Neftyanik stadyumunda oynuyor. Tarihinde ilk kez 2018-2019 sezonunda Avrupa liginde ön elemelere katıldı. Ancak guruplara kalamadı. UEFA Avrupa Ligi’nde ön eleme karşılaşmasında İskoçya ekibi Rangers’a elendi.
Dikkatinizi Çekebilir: Kazan | Tataristan | Rusya Federasyonu
Sayfadaki bilgilerin ve görsellerin kullanılması sadece Gazetemru’ya ait bu sayfanın linkini vermek sureti ile mümkündür. Link verilmeyen alıntılar, izinsiz kullanım olarak kabul edilecek ve hukuki süreç başlatılacaktır.