Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “mevcut fiyat durumu” raporunda, ülkede 19-25 Ekim 2021 haftası için yıllık enflasyon oranının bir önceki haftadaki yüzde 7,97’ye yükseldiği açıklandı.
Bir önceki haftada Rusya’da enflasyon oranının yüzde 7,78 olduğu ifade edilen raporda, “19 Ekim ile 25 Ekim 2021 arası dönemde hafta için tüketici enflasyon oranları artışı yüzde 0,28 olarak gerçekleşti. Gıda ürünleri fiyatlarındaki artışta yüzde 0,55 büyüme kaydedilirken, meyve ve sebze fiyatlarında fiyat artışı yüzde 1,8, gıda dışı ürünlerde fiyat artışı ise yüzde 0,17 olarak gözlemlendi” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, aynı zamanda Rusya’da turizm ve hizmet sektöründe raporlama döneminde yüzde 0,01’lik fiyat artışı kaydederken, ülkede inşaat malzemeleri üzerindeki deflasyonun devam ettiği, bu kategorideki ürün fiyatlarında negatif yüzde 0,46 düşüş gözlemlendiğini aktardı.
Rusya’da benzin fiyatlarındaki büyümede yavaşlama görülürken, son bir haftada artış oranı yüzde 0,33 oldu.
Binek araç fiyatlarında ise enflasyon oranlarında düşüş yavaşlarken son bir haftada artış yüzde 0,19 olarak tespit edildi.
Dünya piyasalarındaki durumu da inceleyen Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nda buğday fiyatlarının değişmediğine, Fransa ve ABD de ise fiyatların ortalama yüzde 3 arttığına dikkat çekiyor.
Sıcak haddelenmiş ve soğuk haddelenmiş çelik için Rusya’nın ihracat fiyatları ortalamasının yüzde 2,3 arttığını da ekleyen bakanlık, bu fiyatların ekim ayının başından beri yüzde 4,8 ile yüzde 7,3 oranlarında arttığını da not etti.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre, ülkede 19 Ekim ile 25 Ekim 2021 arasındaki dönemde enflasyon yüzde 0,28 olarak gerçekleşirken, bir hafta önce Rusya’da enflasyon yüzde 0,26 seviyesinde gözlemlenmişti.
Türkiye’de enflasyon ne durumda?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre, tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 19,58, aylık yüzde 1,25 arttı.
Türkiye’de ürün fiyatlarında yıllık en düşük artış yüzde 1,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,99 ile haberleşme, yüzde 7,32 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 12,45 ile eğlence ve kültür oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 28,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23,27 ile ev eşyası ve yüzde 23,27 ile lokanta ve oteller oldu.
Aylık düşüş gösteren tek ana grup yüzde 0,16 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Eylül ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,05 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,47 ile haberleşme ve yüzde 0,50 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Eylül ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla,yüzde 5,15 ile eğitim, yüzde 3,33 ile ev eşyası ve yüzde 2,34 ile konut oldu.
Avrupa’da da enflasyon oranları son 13 yılın en yüksek seviyesini gördü
Euro Bölgesi’nde ekim ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 4,1 artarak Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Profesyonel Tahminciler Anketi katılımcılarının, 2021 yılının üçüncü çeyrek verilerine dayanarak yaptıkları tahminlere göre, yıllık harmonize enflasyon yüzde 1,9’dan yüzde 2,3’e yükseltildi.
Bu yılın son çeyreği için ECB Profesyonel Tahminciler Anketi sonuçları açıklandı.
Buna göre, bu yıl için yıllık harmonize enflasyon tahmini yüzde 1,9’dan yüzde 2,3’e revize edildi. 2021 yılı için yüzde 1,5’ten 1,9’a ve 2023 için 1,5’ten 1,7’ye yükseltildi.
Söz konusu enflasyon tahminlerinin, ECB’nin tüm Euro Bölgesi için yüzde 2’ye yakın enflasyon hedefinin üzerinde olması dikkati çekti.
Ankette ortalama uzun vadeli enflasyon tahminleri ise 0,1 puanlık artarak yüzde 1,9 oldu.
ECB açıklamasında, “Anket katılımcıları, enflasyon oranlarında yukarı yönlü revizeleri esas olarak daha yüksek enerji fiyatlarına ve tedarik zinciri sıkıntılarının etkisine bağladılar. Bu faktörlerin her ikisi de üçüncü çeyrek anketinde belirtilmiş olsa da enflasyonda son gelişmelerin daha yoğun olduğu ve daha önceki tahmin edilenden daha kalıcı olması bekleniyor.” ifadesini kullanıldı.
Ankete katılanların, Euro Bölgesi için gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahminleri 2021, 2022 ve 2023 için sırasıyla yüzde 5,1 yüzde 4,5 ve yüzde 2,2 oldu.
Bu çeyrekte, geçen çeyreğe göre 2021 büyüme tahmininde 0,4 puan yukarı yönlü revize görüldü. Ortalama uzun vadeli gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahmini ise yüzde 1,4’ten yüzde 1,5’e çıkarıldı.
Ortalama işsizlik oranı tahminleri ise 2021, 2022 ve 2023 yılları için aşağı yönlü revize edilerek, sırasıyla 7,8, 7,4 ve 7,2 oldu. Uzun vadeli işsizlik tahmini ise 0,2 puan aşağı yönlü revize edilerek yüzde 7 olarak açıklandı.
ECB’nin Profesyonel Tahminciler Anketi 1-11 Ekim’de yapıldı ve 58 profesyonel katıldı .
Ekonomistlerin tahminleri, para politika yapıcıları tarafından yakından takip edilirken, para politikasının oluşturulmasında önemli bir faktör olarak görülüyor.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde, ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 4,1’lik oranla son 13 yılın en yüksek seviyesinde ulaştı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, dün, enflasyonun; enerji fiyatlarındaki artış, ekonomik toparlanma ile birlikte talebin artması ve tedarik sıkıntılarından kaynaklandığını belirterek, “Enflasyonun yakın vadede daha da yükseleceğini ancak önümüzdeki yıl içinde düşüşe geçeceğini öngörüyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.
Son dönemde enflasyondaki yükseliş Avrupa vatandaşlarını da rahatsız ediyor.
Avrupa’da enerji ve gıda ürünleri başta olmak üzere genel fiyat artışı dikkati çekiyor.