Birleşik Kredi Bürosu (OKB) tarafından yapılan açıklamada, Rusya’daki bankaların ekim ayında 1,61 milyon kredi kartı çıkardığı ve bu rakamın Eylül 2021’e göre yüzde 3 geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 59 daha fazla olduğu belirtildi.
Son bir ayda bankalar tarafından verilen kredi kartı sayıları dikkate alındığında Rus bankacılık sektörünün tüm tarihinde yeni bir rekor kırıldığına ifade edilen OKB açıklamasında, bir önceki rekorun nüfusun 1,56 milyon yeni kredi kartı aldığı geçtiğimiz eylül ayında gözlemlendiği belirtildi.
Mart 2019’dan bu yana ilk kez bir ayda verilen kredi kartı sayısının verilen nakit kredi sayısını aştığına işaret edilen OKB raporuna göre, Ocak-Ekim 2021 döneminde Rusların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49, 2019’un ilk on ayına göre ise yüzde 10 artışla 12 milyon 900 bin yeni kredi kartı sahibi olduğu vurgulandı.
Ekim ayında nüfusun en fazla kredi kartı aldığı bölgeler arasında birinci sıraya Habarovsk Bölgesi yer alırken, ikinci sırayı Udmurtia Cumhuriyeti, üçüncü sırayı ise Perm Bölgesi işgal etti.
Öte yandan Moskova Bölgesi’nde eylül ayına göre bankalar tarafından verilen kredi kartı sayılarında düşüş gözlemlenirken, bu düşüş aynı zamanda yüzde 5 ile St. Petersburg, yüzde 3 ile Samara ve yine yüde 3 ile Nizhny Novgorod’da kaydedildi.
Raporla ilgili açıklama yapan Birleşik Kredi Bürosu Genel Müdürü Artur Aleksandrovich, ülkedeki artan tüketici talebinin yanı sıra konut kredisi ve taşıt kredisi ihraçlarının sayısındaki düşüş nedeniyle kredi kartı sahibi olmak isteyen Ruslarda büyük artış olduğunu belirterek, vatandaşların bu şekilde borçlanma yolunu seçtiklerini de vurguladı.
Yakın zamanda Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI) tarafından yayınlanan raporda, Rusya’da nüfusun gelirlerinin düşmesiyle bankaların verdiği tüketici kredilerine taleplerde artış devam ederken, aynı zamanda bankalar tarafından verilen tüketici kredilerinde ortalama tutarın yüzde 27,7 yükseldiği kaydedilmişti.
Ulusal Kredi Geçmişi Bürosu (NBKI) tarafından yayınlanan raporda, 2021’in üçüncü çeyreğinde bankalar tarafından verilen tüketici kredisinin ortalama tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 artarak 270 bin 900 rubleye yükseldiği ifade edilirken, ancak bu rakamların ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 3,7 daha düşük olduğu da eklendi.