Rusya Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Departmanı Direktörü Elizaveta Danilova, 2022’nin ikinci yarısında tüketici kredilerine yönelik doğrudan kısıtlamalarıyla ilişkin yasanın yürürlüğe girebileceğini açıkladı.
Bankanın uzun zamandır özellikle teminatsız tüketici kredilerinde sınırlama getirmeye çalıştığını, yasa tasarısının Duma’da görüşüldüğünü belirten Danilova, “Bu yasa kabul edilse bile 1 Aralık’tan önce devreye girmesi zor. Aynı zamanda her şey yolunda gitse bile, bankalara yeni kuralların uygulanması için biraz zaman vermemiz gerekecek. Sistemler belirlenecek bu limitlerin takibini yapacaktır. Bu nedenle, bu segmentte risklerde bir artış görürsek, doğal olarak önümüzdeki yılın ikinci yarısında bankaların verdiği tüketici kredilerinde kısıtlamalara gidebiliriz” diye konuştu.
Merkez Bankası’nın tüketici kredilerine kısıtlamalar getirme hakkına ilişkin yasa tasarısı Mart 2021’de Devlet Duması’na sunulmuş, ancak bu zamana kadar kabul edilmemişti.
Pandemi sırasında Rusya’da kredi patlaması yaşanırken, düşük oranlar ve tercihli ipotek programlarıyla kredilere koşan Rusların 2021’in ikinci çeyreğinin sonunda bankalara olan toplam borcu 24 trilyon rubleye ulaştı.
Rusya Merkez Bankası’nın uzun zamandır kabül edilmesi için ısrar ettiği yasanın ekim ayında başlayan meclis oturumunda masaya yatırıldığını vurgulayan Devlet Duması Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, bankalar tarafından nüfusa kredi verilmesini sınırlayabilecek veya geçici olarak yasaklayabilecek yasanın gelecek yıl itibariyle yürürlüğe girmesi için çalıştıklarını bildirdi.
“Bankalar tarafından vatandaşlara verilen kredilerdeki kısıtlamalar, sadece teminatsız tüketici kredileri, konut kredileri ve taşıt kredileri için geçerli olacak. Merkez Bankası’nın riskli kredilere belirli bir limit getirmesi muhtemel” diye konuşan milletvekili, bu tedbirin finansal risk teşkil eden borçlular için uygulanacağını, vatandaşların daha fazla borç yüküne girmemesi için gerekli olduğunun altını çizdi.