Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, ülkedeki tüketici fiyatlarında durdurulamayan artışın kısmen ekonominin dışa açıklığı nedeniyle Rusya’nın ödemesi gereken bir bedel olduğunu söyledi.
Ülkedeki yüksek enflasyonun esas olarak ithal olduğunu söyleyen Başbakan, “Tüketici fiyatlarının sürekli yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizde enflasyon ağırlıklı olarak ithal ediliyor. Hükümet olarak bu alanda sistematik tedbirler almaya çalışıyoruz ancak durumun kolay ve istikrarsız olduğunun altını çizmek gerekiyor” diye konuştu.
Hükümet ve Merkez Bankası’nın para politikalarının birçok ülke tarafından ihlal edildiğine işaret eden Mishustin, “Diğer devletler, tüketici talebini oldukça beklenmedik bir şekilde değiştirebilecek emisyonlar gerçekleştiriyor. Para basan bazı merkez bankaları enflasyon oranlarını suni bir şekilde artırıyor” diye konuştu.
“Bu, küreselliğin bir bedelidir” diyen Başbakan, Rusya’nın dış ticaretin ülkedeki enflasyonu artırması ile ilgili uygun cevapları ve stratejileri olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu tedbirler arasında yerli üretim ve yerli mal desteklerinin yer aldığına işaret eden Mishustin, ülkenin kendi kendine yeterlilik konusunda büyük başarı elde ettiğini açıkladı.
Hükümetin iç piyasalardaki fiyatları yakından izlediğine dair güvence veren Mishustin, “Her gün, tüm ürün gruplarında neler olduğunu çevrimiçi olarak izlememizi sağlayan sistemlerimiz bulunuyor. İnternet dahil olmak üzere birçok farklı kaynaklardan bilgi alıyoruz. Özellikle tüketici fiyat endeksiyle birlikte metal ve inşaat malzemeleri fiyatlarını sürekli olarak takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre 14-20 Aralık tarihleri arasındaki haftada ülkedeki yıllık enflasyon, bir önceki hafta kaydedilen yıllık yüzde 8,11 seviyesinden yüzde 8,22 seviyelerine yükseldi.