Rusya’da küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ) destek amacıyla kurulan birlik olan “Opora Rossii” ile kurumsal finans kuruluşu Promsvyazbank araştırmaları, ülkedeki KOBİ’lerin yüzde 40’ından fazlasının son üç ayda ürün ve hizmetlerine zam yaptığını ortaya çıkardı.
Magram Pazar Araştırma Ajansı tarafından iki bine yakın KOBİ temsilcisiyle düzenlenen araştırmalarda, ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 46’sı son üç ayda satış fiyatlarını artırırken, bu tür işletmelerin sayısının mart ayına göre çoğaldığı belirtildi.
KOBİ’lerin yüzde 48’inin son üç ayda ürün ve hizmet fiyatlarını değiştirmediğini söylediği anketlere katılan işletme temsilcilerinin yüzde 5’i ise aksine indirim yaptıklarını itiraf etti.
Araştırma sonuçları, sektörel bazda son üç ayda fiyat artışlarında liderliğin ticaret ve perakende işletmelerine ait olduğunu kaydederken, bu sektörde faaliyet gösteren KOBİ‘lerin yüzde 65’i fiyat arttırdığını vurguladı.
Son üç ayda imalat sektöründeki şirketlerin yüzde 47’si ürün fiyatlarına zam yaptığını söylerken, hizmet sektöründe fiyatlarını artırdığını açıklayanların oranı yüzde 24 oldu.
“Girişimci anketlerinin makro istatistiklerle doğrulandığı ifade edilen araştırmada, tüketici piyasalarında fiyatlardaki hızlı büyümenin kasım ayında yıllık yüzde 10,8’lik enflasyon oranlarına ulaşan gıda satışlarında ve yıllık bazda yüzde 8,3’e çıkan gıda dışı ürünlerde kaydedildiği, hizmetlerde ise artışın daha ılımlı olarak yıllık yüzde 5,2 seviyelerinde gözlemlendiği açıklandı.
Ankete göre, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 85’i toptan satın alma fiyatlarındaki artış nedeniyle fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldığını vurgularken, KOBİ’lerin yarısından fazlası son üç ayda ürün tedarikinde sorunlarla karşılaştı.