Rusya Tarım Bakanlığı, ülkedeki buğday unu fiyatlarının şubat ayında yüzde 3,7 artabileceğini belirttiği raporunda, bu artışın ekmek ve ayçiçek yağı fiyatlarına zam olarak yansıyacağı konusunda uyardı.
Bakanlık, hükümete sunduğu raporunda ekmek fiyatlarına şubat ayında yüzde 2,1, ayçiçek yağı fiyatlarına ise yüzde 2,2’lik zam gelme olasılığının olduğunu vurgularken, bunun nedeninin kamu hizmetleri, lojistik, paketleme ve diğer maliyet bileşenlerinin artışıyla ilişkili olduğunu ekledi.
Un, ekmek ve tereyağı üreticilerinin fiyatlarını sabitlediği ifade edilen Tarım Bakanlığı raporunda, dünya pazarında buğday fiyatlarının düşmeye devam ettiğinin de altı çizilirken, bunun nedeninin Avrupa Birliği’nin (AB) yoğun buğday ihracatı sonrası oluşan yüksek buğday stokları ile Rusya’nın ihracat vergilerini yükseltmesi olduğu ifade edildi.
Avustralya ve Arjantin’de buğday hasatlarıyla ilgili olumlu tahminlerinde buğday fiyatlarını etkilediğine dikkat çeken Tarım Bakanlığı, ancak yine de buğdayda küresel fiyat artış risklerinin devam ettiği de belirtildi.
Tarım Bakanlığı’nın tahminine göre perakende için un, ekmek ve tereyağı fiyatları yeni yıl itibariyle şu şekilde artacak:
Buğday unu: yüzde 3,7 ile ton başına 47 bin 3oo rubleye kadar,
Ekmek: yüzde 2,1 artışla ton başına 61 bin 800, tane ekmek başına 43 rubleye kadar,
Ayçiçek yağı: yüzde 2,2, ton başına 137 bin 400 rubleye, litre başına 137,4 rubleye kadar.
Üretici fiyatlarının farklı dinamikler gösterebileceği konusunda da uyaran Tarım Bakanlığı, buna göre un fiyatlarının ton başına 24 bin 600 rubleye kadar (yüzde 2,9), ekmek fiyatlarının ton başına 52 bin 400 rubleye kadar (yüzde 1,9) artabileceğini, öte yandan ayçiçeği tohumlarının maliyetinin ise yüzde 3,1 azalarak ton başına 34 bin 900 rubleye düşebileceğini de ekledi.
Tarım Bakanlığına yakın kaynaklara atıfta bulunan Kommersant gazetesi, iç piyasada ekmek ve un fiyatlarını sabitlemek adına Tarım Bakanlığı’nın muhtemelen sezonun ikinci yarısında hububat ihracat kotasını düşürebileceğini aktarırken, 15 Şubat- 30 Haziran 2022 için Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) dışındaki ülkelere buğday ihracatını 9 milyon ton ile sınırlaması bekleniyor.
Rusya’dan mısır, arpa ve çavdar ihracatı ise 2022 yılı itibariyle 5 milyon ton ile sınırlandırılabilir.
Kotalar Türkiye’yi olumsuz etkiler
Rusya’dan en çok tarım ithalatı gerçekleştiren ülkeler sıralamasında yüzde 12,1 ile AB’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürünler arasında buğday ilk sırada yer alıyor.
Rusya Tarım Bakanlığı’na bağlı Federal Tarım İhracatı Geliştirme Merkezi Agroexport verilerine göre Türkiye, yılbaşından kasım ayı sonuna kadar Rusya’dan geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36 daha fazla tarım ürünü ithalatı gerçekleştirirken, toplamda 3,755 milyar dolar değerinde ithalat rakamlarına ulaştı.