Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, 1 Ocak 2022 itibariyle Rusya’da vatandaşların hayatını değiştirebilecek bazı yeni yasalar yürürlüğe gireceğini duyurdu.
Emekli maaşlarından asgari ücretlere, yabancılar için sağlık raporundan sigara fiyatlarına yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek yeni yasalar şu şekilde:
Emekli maaşları artırılıyor
Rusya’da emekli maaşları 1 Ocak 2022’den itibaren yüzde 5,9 artırılacak. Sonuç olarak emeklilere ortalama ödeme tutarı, 2021’den neredeyse bin ruble daha fazla olarak 17 bin rubleyi aşması bekleniyor.
Volodin, endeksleme dikkate alınarak emekli maaşlarına yapılan sabit ödeme tutarının 1 Ocak 2022’den itibaren 6 bin 401 ruble olacağını belirtirken, bu rakamın devlet tarafından garanti edilen emekli maaşının temel kısmı olduğunu vurguladı.
“Ayrıca, birikmiş hizmet süresi ve emeklilik katsayıları nedeniyle emekli maaşının boyutu da artacak” diyen Duma Başkanı, örneğin 80 yaşına basan emeklilere yapılan sabit ödemenin boyutunun otomatik olarak iki katına çıkacağının altını çizdi.
Emekli maaşlarının ödenmesine ilişkin yeni kurallar yürürlüğe girdi
1 Ocak itibariyle Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanan emekli maaşlarının ödenmesine ilişkin yeni kurallar yürürlüğe giriyor. Ana yeniliklerden birinin emeklinin bireysel iflas ilan etmesi durumunda emekli maaşından yapılan kesintilerden muaf olması olduğunu söyleyen Volodin, “Yaşlılar giderek daha fazla kredi alıyor ve sonra ödeyemiyorlar. Şu anda mahkeme kararına göre emekli maaşlarından otomatik olarak kesinti yapılabiliyor. Yeni kuralların kabul edilmesinden sonra bu kesintilerin uygulamasına derhal son verilecek” diye konuştu.
Yeni federal yasa, emekliler üzerindeki sosyal yardımların listesini de genişletiyor.
Buna göre 80 yaşını doldurmuş ve evin geçimini sağlayan kişinin kaybı durumunda emekli maaşı alan merhumun birinci derece yakınları, otomatik olarak daha avantajlı bir emeklilik hükmü seçeneğine geçebilecek. Evin geçimini sağlayan kişinin kaybı durumunda sigortalı emekli maaşı da artacak.
Ek olarak kırsal kesimde yaşayan emeklilere ödenen sabit emekli maaşlarında artış gerçekleşecek.
Bunun yanında 1 Ocak’tan itibaren Rusya Emekli Sandığı (PFR), 45 yaşını doldurmuş erkekleri ve 40 yaşını doldurmuş kadınları üç yılda bir tahmini yaş haddinden emeklilik aylığı miktarı hakkında bilgilendirecek.
Saadet zincirleri ile mücadele
İnternet üzerinde faaliyet gösterdiği tespit edilen finansal piramitlerin (saadet zinciri) web siteleri, mahkeme kararı beklenmeden kolluk kuvvetleri tarafından kapatılabilecek. Bu kategorideki işletmelerin tüm sosyal medya ve web reklamları bloke edilebilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Volodin, vatandaşlardan para koparan ve ardından ortadan kaybolan siteleri yargısız bir şekilde engelleme fırsatı olacağını vurgularken, “Yeni yasa sayesinde finansal piramitlerin reklamını yapan aracıların da faaliyetlerine derhal son verilebilecek” diye ekledi.
İletişim Yasası’nda değişiklikler
Rusya Federasyonu sınırları içerisinde ülkede faaliyet gösteren hiçbir cep telefonu operatörü, tüzük üzerinde yabancı kurucu ve ortak bulunduramayacak. Cep telefonu operatörlerinin sahipleri, yalnızca Rus tüzel kişilerden oluşabilecek.
Yabancılar için parmak izi ve tıbbi muayene
Rusya’ya 90 takvim gününden daha uzun süreliğine giriş yapan tüm yabancıların parmak izi kaydı, fotoğraf çekimi ve tıbbi muayeneden geçmesi gerekecek.
Bununla birlikte narkotik (uyuşturucu kullanımı) testlerinin yanı sıra HIV (AIDS) testi yaptırması gerekecek.
Bu işlemlerin Rusya Federasyonu’na giriş tarihinden itibaren 90 gün içerisinde yaptırılması gerekirken Rusya’ya çalışmak için gelen yabancılar için ise son süre 30 gün olarak belirlendi.
Asgari geçim düzeyi ve asgari ücret artacak
2022 itibariyle asgari geçim düzeyi tüm Rusya için 12 bin 654 ruble (173 ABD doları) olacak. Hükümet yeni yılda asgari geçim düzeyini çalışma çağındaki nüfus için 13 bin 793 rubleye çıkarırken, emekliler için bu rakam 10 bin 882 ruble, çocuklar için ise 12 bin 274 ruble olarak belirlendi.
Rusya için geçerli federal asgari geçim seviyeleri, sosyal destek önlemlerinin sağlanmasında sosyal yardımın hesaplanmasında araç olarak kullanılıyor.
Asgari ücret artırılıyor
Rusya’da 2022 yılı asgari ücret tutarı 13 bin 890 rubleye (190 ABD dolar) yükselecek.
Asgari ücret, maaşların belirlenmesinde bir kılavuz görevi görürken, yasalara göre çalışan maaşlarının bu rakamın altında olması yasaklanıyor.
Azami işsizlik ödeneği artacak
2022’de maksimum işsizlik yardımı 12 bin 792 rubleye çıkartılıyor.
Resmi olarak iş ve işçi bulma kurumlarında “işsiz” olarak kayıt olan vatandaşlara ilk üç ay içinde ödeme yapılacak.
Ödeneğin miktarı bir önceki işte alınan aylık ortalama kazanca bağlı olurken, belirlenen azami işsizlik ödeneğini geçmiyor.
Mevzuata göre işsiz olarak kuruma başvuranlar, ilk üç ayda bir önceki işinde aldığı aylığın yüzde 75’ini alabilecek. Eğer bu sürede iş bulamazsa diğer üç ayda bu oran 5 bin rubleyi geçmemesi şartıyla yüzde 60’a düşürülecek.
Daha sonraki aylarda ise işsizlik ödeneği aylık bin 500 ruble olarak asgari miktarda hesaplanacak.
Hastalık izinleri elektronik ortamda düzenlenecek
1 Ocak’tan itibaren çalışanların işverenlerine sunduğu hastalık izin formları tıbbi kurumlar tarafından elektronik ortamda imzalanarak Sosyal Güvenlik Bilgi Sistemi’ne gönderilecek. İşverenlere hastalık izni formları elektronik olarak verilebilecek.
Ruslar bireysel kredi notuna sahip olacak
1 Ocak’tan itibaren Rus vatandaşlarının bireysel kredi notuna sahip olacağı “Kredi geçmişi ” yasasında değişiklikler yürürlüğe girecek.
Buna göre bankalara kredi başvurusu yapan vatandaşların kredi notları, sayısal değer olarak yetkili kredi geçmişi büroları tarafından bankalara bildirilecek.
Kredi derecelendirme bürosu Equifax Genel Müdürü Oleg Lagutkin, bu yasada tek bir ölçek tanıtıldığını vurgularken, “1 ila 999 puan arasında bireysel kredi notu derecelendirme değerinin yorumlanması için katı gereksinimler getirildi. Böylece bireylerin tüketici, konut ve taşıt kredisi başvurularında daha fazla ret cevabı gözlemlenebilecek” diye konuştu.
İşletme tek ödeme talimatı ile vergi ödeyebilecek
Rusya’da şirketler ve bireysel girişimciler artık vergileri “peşin” ödeme fırsatından yararlanabilecekler. Tek Vergi Ödemesi (STP) mekanizmasının genişletilmesine ilişkin yasa 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.
2022’de işletmelerin bunu pilot projenin parçası olarak uygulayabilecek iken, şirketler Federal Vergi İdaresi (FNS) sitesinde gönüllü olarak önceden vergi ödemek için para transfer edebileceği “elektronik cüzdan” uygulamasını kullanabilecek.
FNS, bu cüzdandan yıl sonunda işletme vergilerini otomatik olarak alarak vergi ödemelerine aktaracak.
Artık kuruluşlar ve girişimcilerin her ödemeyi ayrı bir ödeme talimatı ile gerçekleştirme zorunluluğundan kurtulduğunu vurgulayan Duma Başkanı Volodin, yasa öncesi farklı işlemler için farklı banka bilgileri verildiğinden vergi, ceza ve para cezalarının birbirinden ayrı ödendiğini, aynı zamanda komisyon kaybı yaşandığını söyledi.
İşletmeler tek işlemde vergi ödeme sisteminin 31 Aralık 2022 tarihine kadar gönüllü olarak kullanabilecek. Bunu yapmak için bireysel girişimcinin veya kuruluşun ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesine elektronik bir başvuru yapması gerekecek.
Konut ve kamu hizmetlerine zam
Ocak ayından itibaren su, doğalgaz ve merkezi ısıtmayı içeren konut ve kamu hizmetleri faturalarına yüzde 4 zam gelecek.
Bölgelere göre değişecek zam oranları aynı zamanda elektrik faturalarına da yansıyacak.
Faturalar en fazla yüzde 6,5 artışla Çeçenistan’da kaydedilecek iken, ikinci sırada ise yüzde 6,3’lük tarife artışıyla St. Petersburg yer alıyor.
Bu bölgeleri tarifelerin yüzde 6,2 oranında artacağı Sivastopol ve Tataristan ile Kırım izliyor.
Konut ve kamu hizmetleri tarifelerinde minimum artış yüzde 2,9 ile Sverdlovsk Bölgesi’nde ve yüzde 3,3 ile Çukotka’da gerçekleşecek.
Rusya’da Kırsal Turizm kavramı ortaya çıkıyor
Rusya’da ilk kez kullanılacak olan “Kırsal Turizm” kavramı, Turizm Faaliyetlerinin Temelleri Hakkında yasada yer alacak. Kırsal alanlardaki tarım üreticileri ve nüfusu otuz bini bulan küçük kasabalar kırsal turizm faaliyeti yürütebilecek.
Turistlere kırsal turizm alternatifi sağlanması için köyleri ve küçük kasabaları ziyaret etmeleri, tarımsal faaliyetlerle tanışmaları, geleneksel yaşam biçimini tanımaları ile ilgili etkinlik ve turlar düzenlenecek.
Kırsal kesimde yaşayanlar, konuk evlerinde turistleri ağırlayabilecek, geziler gerçekleştirebilecek ve benzeri turistik hizmet sunabilecek.
Bir paket sigara için minimum fiyat yükseliyor
1 Ocak’tan itibaren bir paket sigara için minimum fiyat dört ruble artarak en az 108 rubleden 112 rubleye çıkacak. Rusya’da sigara bu fiyatın altında satılamayacak.
Sigarada minimum fiyat sistemi olan EMC, bin adet sigara ve sigara için asgari tüketim vergisi oranının KDV oranı ve 1,4 çarpım katsayısı temelinde hesaplanıyor.
Rusya’da sigara tüketim vergileri 1 Ocak’tan itibaren yüzde 4 artacağından asgari fiyat da yükselecek.
Yasadışı sigara satışları ile mücadele için alkolde olduğu gibi bir formül oluşturulan Rusya’da, belirlenen minimum fiyatın altında satılan her sigara otomatik olarak yasa dışı ürün olarak kabul ediliyor.
“Ocak ayı itibariyle bir paket sigara için ortalama fiyat buna göre artacaktır” diyen Ulusal Tüketici Haklarının Korunması Birliği, satılan tüm sigaralarda 5 ila 10 ruble zam meydana geleceğini bildirdi.
Meyve şarapları dükkanlardan kaybolacak
1 Ocak’tan itibaren Rusya’da üzüm dışı meyve şarapları yasaklanacak. Üzüm dışındaki bir meyvenin fermantasyonu ile elde edilen alkollü içeceklerin etiketinde “şarap” kelimesi ve bundan türetilen kelime ve ibareler kullanılamayacak.
Yeni yıldan itibaren bu içeceklere “meyve içerikli alkollü içecek” denilmesi mecburi olacak.
Yasa nedeniyle üreticilerin 1 Ekim 2021’e kadar tüm meyve şaraplarını satmak zorunda kaldığını söyleyen perakende zincirleri, ocak ayı itibariyle raflarda meyve şarabı bulundurulamayacağını da aktardı.