Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın üzerinde durduğu güvenlik garantilerine ilişkin müzakerelerin 10 Ocak’ta Cenevre’de başlamasının planlandığını duyurdu.
Rus ve Amerikan tarafının ilk olarak Cenevre’de toplanacağını belirten Ryabkov, “ Rus-Amerikan istişarelerinin başlangıç günü 10 Ocak 2022 olarak belirlendi. Umarız taslak anlaşmalarımız üzerindeki adımlar tam kapsamlı müzakerelere dönüşecektir” diye konuştu.
Tarafların garantilerle ilgili tüm sorunları bir toplantıda çözemeyeceklerine işaret eden Ryabkov, “Bir günde anlaşmaya varmak mümkün değil. Ancak süreci de uzatamayız. Bu konu bizim için çok acil ve çok ciddi” dedi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Rusya Federasyonu ile NATO arasındaki istişarelerin Cenevre’deki Rus-Amerikan istişarelerinin ardından Brüksel’de gerçekleşeceğini düşündüklerini de sözlerine ekledi.
“Görünüşe göre Cenevre temaslarının ardından Brüksel’de NATO ile bir etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliğin organizasyonu üzerinde çalışılıyor” diyen Sergey Ryabkov, ABD ile Cenevre’deki istişarelere iki ülkenin dışişleri temsilcilerinin katılacağını, NATO ile düzenlenecek Brüksel’deki görüşmelere ise Savunma Bakanlığı heyetinin katılım göstereceğini kaydetti.
26 Aralık’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-NATO müzakerelerinin Brüksel’de 12 Ocak’ta İttifak’ın Genelkurmay Başkanları düzeyinde planlanan Askeri Komite Toplantısı’nın yapılacağı gün gerçekleşmesini önermişti.
Rusya, 15 Aralık’ta ABD ve NATO’ya ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma teklifinde, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinden ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine dair ABD’den taahhüt istiyor.
ABD’nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri işbirliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.
Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların kendi ulusal toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.
NATO-Rusya Konseyi
NATO-Rusya Konseyi, 2002’de Roma’da düzenlenen NATO-Rusya Zirvesi’nde istişare, uzlaşı, iş birliği, ortak karar ve ortak eylem mekanizması olarak kuruldu.
Rusya’nın 2014’te Kırım’ı yasa dışı ilhakı sonrasında NATO, Konsey faaliyetleri dahil olmak üzere Rusya ile tüm iş birliklerini durdurdu. Ancak müttefikler, Konseyde iletişim kanallarının açık tutulmasını kararlaştırdı.
Bu dönemden sonra NATO-Rusya Konseyi 2016 ve 2017’de 3’er kez, 2018 ve 2019’da ise 2’şer kez toplandı.
NATO üyesi ülkeler ile Rusya’nın eşit şekilde temsil edildiği Konsey, taraflar arasında diyalog kurulması, bilgi değişimi, yanlış anlaşılmaların azaltılması ve öngörülebilirliğin artırılması için önemli bir forum olarak değerlendiriliyor.