Rusya Merkez Bankası tarafından sunulan ve cep telefonu numarası üzerinden komisyonsuz para transferi sağlayan Hızlı Ödeme Sistemi (SBP) yoluyla yapılan işlem hacimleri 5,4 trilyon rubleye ulaştı.
SBP sisteminin oluşturulmasından Aralık 2021 ortasına kadar Hızlı Ödeme Sistemi aracılığıyla bireyler arasındaki para transferlerin (C2C transferleri) toplam tutarının 5 trilyon 400 milyar ruble civarında olarak gerçekleştiğini açıklayan MİR Ödeme Sistemi operatörü Rusya Milli Kartlı Ödeme Kuruluşu NSPK’nın Genel Müdürü Vladimir Komlev, 207 Rus bankasında kullanılan SBP üzerinden 897 milyon işlem yapıldığını vurguladı.
“Bu hizmeti kullanarak para gönderen veya alan müşteri sayısı 42 milyonu geçiyor ve sürekli arttığını da kaydediyoruz” diyen Komlev, Merkez Bankası’nın sunduğu ve cep telefonu numarası üzerinden komisyonsuz para transferlerinde 2021’deki en popüler para transferi işlemlerinin yüzde 18 ile bin ruble, yüzde 8 ile 500 ruble ve yüzde 5 ile 2 bin ruble olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
2021’deki en popüler C2B ödemeleri (bireylerden tüzel kişilere yapılan transferler) ise yüzde 27’lik hacimlere ulaşan bin ila 2 bin rublelik para transferleri olurken, iki binden 3 bin rubleye kadar yapılan transferlerin payı yüzde 26, bin rubleye kadar para transferi hacimleri ise yüzde 22 olarak kaydedildi.
SBP üzerinden ödeme sayısı açısından ilk beş sektörde birinciliği ürün ve hizmetleri içeren perakende sektörü alırken, bu sektörü benzin istasyonları, aracılık ve finansal hizmetleri, sigorta ve iletişim hizmetleri takip etti.
Komlev, Rusya’da şu an 72 bankanın C2B operasyonlarını desteklediğini söylerken, 279 binden fazla işletme temsilcisinin Hızlı Ödeme Sistemi üzerinden ödeme formatını kabul ettiğin, bu tür ödemelerin bu yıl 55 milyar rublenin üzerine çıkarak 12 milyondan fazla işlem sayısı olarak gerçekleştirildiğini de iletti.
Rusya Merkez Bankası ve NSPK tarafından geliştirilen Hızlı Ödeme Sistemi, Ocak 2019 sonunda Rusya’da kullanıma başlanmıştı.
Rusya Merkez Bankası sistemin işletmecisi ve yerleşim merkezi olurken, NSPK ise operasyonel ödeme ve takas merkezi görevi görüyor.
Merkez Bankası’nın geliştirdiği Hızlı Ödeme Sistemi, 28 Ocak 2019 tarihinde devreye alınmış, başlangıçta gönderenin veya alıcının hesaplarının açıldığı bankadan bağımsız olarak, bireylerin cep telefonu numarasıyla kendilerine veya diğer kişilere para transferi yapmalarına izin veriyordu. Merkez Bankası, SBP’yi piyasada ilk telefon numarası üzerinden para transfer sistemini başlatan ve bu alanda tekel olan Sberbank’a rakip olarak yaratmıştı.
Daha sonra 2 Temmuz 2021 itibariyle Hızlı Ödeme Sistemi’nde tüzel kişiler ile gerçek kişiler arasındaki para transferleri de başlamıştı.
Ağustosta Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ilk yarısında Rus vatandaşlarının Hızlı Ödeme Sistemi (SBP) üzerinden yaptığı para transfer hacminin 1,6 trilyon rubleyi bulduğu bildirilmişti.
Bu yılın ilk yarısında telefon numarası kullanılarak SBP üzerinden 275 milyon para transferi yapılan Rusya’da, aynı zamanda bu transferlerin neredeyse yarısının vatandaşların farklı banka hesaplarından kendilerine yaptığı para transferi olduğu da aktarıldı.