Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’na Rus vatandaşlığı hakkı kazanılmasını zorlaştıracak kriterleri içeren yeni yasa tasarısı sundu.
Rus vatandaşlığı alma hakkı mevzuatında yer alan bazı kriterlerin basitleştirilerek değiştirilmesini öneren Putin, aynı zamanda Rus vatandaşlığını kaybetme kriterlerinin de düzenlenmesini istedi.
Çocuk yoksa vatandaşlık yok
Duma elektronik veri tabanında yayınlanan “Rusya Federasyonu Vatandaşlığı Hakkında” temel yasa taslağında, bir Rus vatandaşı ile yapılan evlilik sonrası Rus vatandaşlığının basitleştirilmiş formatta alınmasının yalnızca evli çiftin ortak çocuğu olması durumunda mümkün olabileceği, aynı zamanda yabancı yatırımcı ve kalifiye uzmanların basitleştirilmiş Rus vatandaşlığı edinme hakkına sahip kişiler kategorisinde dahil edilmemesi öngörülüyor.
Açıklayıcı notta yer alan ifadede, yasa tasarısının bir kişinin Rusya Federasyonu ile gerçek bağlantısı olmaksızın resmi kriterler temelinde Rus vatandaşlığının verilmesi anlamına gelmediği belirtilirken, “Yabancı vatandaşlar ile Rus vatandaşları arasında Rus vatandaşlığının kazanılması için yapılan “hayali (anlaşmalı) evliliklerin önüne geçilmesi gerekçesiyle basitleştirilmiş vatandaşlık başvurularının ancak evli çiftin ortak çocuğa sahip olması durumunda gerçekleşebileceği vurgulandı.
Yatırımcıya basitleştirilmiş vatandaşlık verilmeyecek
Putin’in Dumaya sunduğu yasa tasarısı, aynı zamanda yabancı yatırımcı ve ülkede kalifiye uzman statüsünde çalışanların Rusya Federasyonu vatandaşlığını basitleştirilmiş bir şekilde edinme hakkına sahip kişiler kategorisinden çıkarılmasını öngörüyor.
Tasarıyla ilgili açıklayıcı notta, mevcut mevzuatta yer alan yabancı yatırımcı ve kalifiye uzman statüsüne sahip çalışanların basitleştirilmiş vatandaşlık prosedürlerinin “pratikte rağbet görmediği” vurgulandı.
Vatandaşlık iptali
Yasa tasarısı, terör suçları, devlete karşı suç eylemleri, uyuşturucu suçları dahil olmak üzere ciddi suçlar işleyen bireylerin daha önce kazanılan Rus vatandaşlığından mahrum edilmesini de öneriyor.
Öneriye göre daha önce Rus vatandaşlığı alan yabancıların vatandaşlıklarını sona erdirme yetkisi ise İçişleri Bakanlığı’na devredilecek.
Rus vatandaşlığı verilmesi uygulamalarında devlet başkanının yetkilerini genişleten yasa tasarısı, devlet başkanının vatandaşlık alabilecek kişilere ilişkin kararlarında insani amaçlarla birlikte diğer amaç ve kriterler de yer alabilecek.
Belgeye göre, eski SSCB vatandaşları ve sahip oldukları çocuklar, Rusya’da yaşayan ve Rus vatandaşı olan yakın akrabaları olan yabancılar, Rus İmparatorluğu veya SSCB topraklarında kalıcı olarak yaşayanların torunları basitleştirilmiş vatandaşlık alma hakkını sürdürürken, yatırımcıların basitleştirilmiş vatandaşlık elde edemeyecek olması, yakın zamanda Rusya Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı “Altın Vize” uygulaması üzerinde soru işaretlerine yol açabilecek.