20 yıldan fazla bir süredir Acil Durumlar Bakanlığı’na başkanlık eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bakanlığın nasıl oluşturulduğun anlattı.
Acil Durumlar Bakanlığı’nın kurulması fikrinin 80’lerin sonlarında çok sayıda kaza ve felaket nedeniyle doğduğunu anlatan Şoygu, “Çernobil ve Ermenistan’daki deprem gibi ciddi olaylar SSCB’yi derinden etkilemişti. Özellikle ikincisi… O sırada var olan tüm acil servisler genellikle tek bir yönetim olmadan çalışıyordu. Daha sonra 1990’ların sonunda acil durumların ortadan kaldırılmasıyla ilgili tüm hizmetlerin eylemlerini koordine eden bir tür komisyon oluşturulmasına karar verildi. 27 Aralık 1990 yılında Yüksek Kurul tarafından hükümete “Kurtarma Merkezi” oluşturma talimatı verildi” diye konuştu.
O sıralarda SSCB Komitesi’nde mimarlık ve inşaattan sorumlu başkan yardımcılığı görevini sürdürdüğünü söyleyen Şoygu, yeni kurulacak olan Acil Durumlar Bakanlığı’nda herhangi bir pozisyon ile ilk başlarda ilgilenmediğini vurgularken, bu yüzden o zamanki Başbakan Ivan Stepanovich Silaev’e bir açıklama yazmak zorunda kaldığını söyledi.
“O zaman Sibirya’ya dönmeme izin vermesini, inşaat işleriyle uğraşmak istediğimi belirtmişti. 1991 yılının Mart ayıydı. Ivan Stepanovich beni aradı ve ‘Acil Durumlar Merkezi kuracağız. Henüz ne olduğunu bilmiyorum ama bana öyle geliyor ki sizin için ilginç bir deneyim olacak’ diye konuştu. Ben de o zamanlar bu etkinlik hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Bu yüzden denemeye karar verdim” diyen Savunma Bakanı, Acil Durumlar Bakanlığı’nın kuruluş aşamasında ilk başta dünyadaki diğer ülkelerin deneyimlerini incelemeye başladıklarını, Haziran 1991’de büyük bir kafileyle Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Federal Acil Durum Yönetim Ajansı’nı (FEMA) ziyaret ettiklerini açıkladı.
“Bu geziden sonra bazı meslektaşlarım FEMA kıyafetlerini eve götürdü. Ben de FEMA’ya bağlı her türlü acil durum kurtarma ekiplerinin çalışma yöntemleri hakkında kitaplar içeren iki büyük çantayı Rusya’ya getirdim” diye konuşan Şoygu, bu çalışmalar sonucunda Rusya’da ilk kez kurtarma birliklerinin 1991’de Güney Osetya’daki Java depreminde yer aldığını ifade etti.
Birliğin kuruluşunda henüz ellerinde hiçbir ekipman ve teçhizatın olmadığını vurgulayan Sergey Şoygu, “Çünkü zaten eğitimimizin üzerinden sadece iki hafta geçmişti. Departmanımızın muhasebe bölümü bile yoktu. Biz de deprem bölgesine kendi masraflarımızla uçtuk. Kendi filomuz, tıbbi malzememiz, sağlık görevlileri ve mobil hastaneler çok daha sonra ortaya çıktı” diye konuştu.
Acil Durumlar Bakanı olarak o sırada kurtarıcıların sadece iki aleti olduğunu hatırladığını söyleyen Şoygu, “bir kürek ve bir kazma vardı. Depremden sonra arama kurtarma çalışmaları için kriko, hidrolik makas, açıcı, kerpeten, hidrolik alet ve benzeri aletler gerekiyordu ve bunların hiçbiri bizde yoktu. Her şeyi ya yurt dışından almak zorundaydık ya da kendimiz yapmak zorundaydık. Biz ikinci yolu seçtik. Şükürler olsun Rusya’da mümkün olan en kısa sürede gerekli tüm araç ve gereçleri üretmeye hevesli macera severlere sahibiz. Onlar sayesinde gelişmeye başladık” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak Neftegorsk’taki deprem zamanında Acil Durumlar Bakanlığının tam teçhizatlı bir şekilde faaliyetlerine başladığını vurgulayan Savunma Bakanı, şu an Bakanlığa bağlı çalışan sayısının 21 bin olduğunu sözlerine ekledi.