Eski Maliye Bakanı olan ve şu an Sayıştay başkanlığı görevini yürüten Aleksey Kudrin, Rusya’nın devlet bütçesinin enerji geçişine hazırlanması gerektiğini belirterek, 20 yıl içinde petrolün bütçenin ana gelir kaynağı olmaktan çıkacağını söyledi.
TASS haber ajansı ile düzenlenen söyleşide konuşan Kudrin, petrolün Rusya’nın ana ihracat metası olmaktan çıkacağını vurgularken, “Yeşil enerjiye geçiş perspektifinde petrol ihracatından elde edilecek gelirler 20 yıllık süre içerisinde ana gelir kalemi olmaktan çıkacaktır. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Bütçe sisteminin enerji geçişine şimdiden hazırlanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Sayıştay Başkanı, petrol gelirlerinin harcanmasını sınırlayan ve petrol gelirlerine bağımlı hale gelmeye karşı yaratılan bütçe kuralının rolünü hatırlatarak, “Bütçe kuralı doğrudan bunun için çalışıyor. Bu bağımlılığa düşmememiz için harcamalarda petrole bağımsızlığımızı artıracak tedbirler var. Bildiğiniz gibi bütçe kuralı petrol fiyatları yükseldiğinde harcamaların artmasına izin vermiyor. Buna göre petrol fiyatları düştüğünde harcamayı kısmak zorunda değiliz. Bu anlamda mali kural zaten bu iş için çalışıyor ve taban fiyat varil başına 44-45 dolar” ifadelerini kullandı.
Bütçe planlamalarında petrolde varil başına taban fiyatın giderek geriye çekilmesiyle bütçenin petrol gelirlerine bağımlılığından kurtarılacağını söyleyen Kudrin, kademeli olarak varil başına taban fiyatın önce 40 dolara, sonra da 30 dolara indirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Aralık başında Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu bütçesinin petrol ve gaz gelirlerine bağımlılığının 2021 yılının ilk 9 ayı verilerine göre arttığı belirtilmişti.
Sayıştay raporuna göre, hazinede geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde petrol ve gaz gelirlerinin payının yüzde 34,5 ile toplam gelirlerin üçte birinden fazlasını oluşturduğu belirtilirken, bu payın bir yıl öncesine göre 5,3 puan daha yüksek olduğu vurgulandı.