SRG Emlak Danışmanlık Grubu tarafından yapılan araştırmalar, Rusya’da bir odalı dairenin ortalama yıllık kira getirisinin düştüğünü gösterirken, kiradan para kazanmanın daha karsız hale geldiğini ortaya çıkardı.
2021 yılı sonu itibariyle Rusya’nın bir milyonu aşkın şehirlerinde yatırım aracı olarak konut satın alan kişilerin yatırım bedelini kira ya da değer artışı sayesinde geri kazandıkları süre son bir yılda 15,8 yıldan 16,5 yıla yükselirken, konutun geri dönüş süresindeki artış nedeniyle bir daire kiralayarak para kazanmanın çok daha karsız hale geldiği kaydedildi.
SRG verilerine göre Rusya’da tek odalı dairelerde kiradan elde edilen karlılık oranı bir yıl önceki yüzde 6,49’a kıyasla yüzde 6,15’e düşerken, aynı zamanda konutun geri dönüş süresinin ipotek faizi dikkate alındığında 20 yılı geçeceği belirtildi.
Uzmanların hesaplamalarına göre ikinci el konut piyasasında nüfusu bir milyonun üstündeki şehirlerde tek odalı bir daire için ortalama satın alma bedeli yüzde 26,22, kira oranı ise sadece yüzde 20,03 artış gösterirken, öte yandan kiradan elde edilen karlılıkta artış yalnızca Moskova, St. Petersburg ve Çelyabinsk’te gözlemleniyor.
Buna göre Çelyabinsk’te tek odalı bir konutun geri dönüş süresi, dairesini kiraya verenler için 12,4 yıl olurken, kira geliri ise yüzde 8,06 oranlarına ulaştı.
Daire kiralarından en düşük karlılık ise konotu geri dönüş süreleri 18 yıl ile 20,4 yıl arasında değişen başkent Moskova, St. Petersburg, Nizhny Novgorod, Kazan ve Voronezh’de kaydedildi.
Daha önce, seçici mülk sahipleri nedeniyle 2021-2022 kışında Moskova’da bir daire kiralamanın daha zor hale geldiği bildirilmişti.
Dev çevrimiçi emlak platformu CIAN’e göre, Aralık ve ocak aylarında başkentteki kiralık daire piyasalarında ev sahipleri tarafından reddedilen kira talepleri yüzde 62’ye yükseldi.
Öte yandan CIAN, mülk sahiplerinden gelen taleplerdeki artışın, 2021 geçtiğimiz iki yıl boyunca düşük konut faizleri sayesinde yatırım amaçlı daire satışlarında patlama yaşanan Rusya’da, kiralık daire arzında büyük artış yaşandığını ileten CIAN uzmanları, buna rağmen Moskova’da kiralık daire ilanlarının en az yüzde 60’ında ayrımcı terimler içeren kısıtlamalar olduğunu duyurmuştu.
Şirket araştırmalarına göre, toplam kiralık daire ilanlarının yüzde 61’i çocuk, hayvan, cinsiyet, yaş, medeni durum, etnik köken ve kiracıların kötü alışkanlıkları dahil olmak üzere çeşitli kısıtlamalar içerirken, başkentte dairelerini kiralayan ev sahiplerinin verdiği ilanlarda en yaygın kısıtlamalar yüzde 38 ile etnik köken, yüzde 18 ile medeni durum ve yüzde 15 ile evcil hayvan varlığı ile ilgili oldu.
Kiralık daire ilanlarında bir diğer kısıtlamanın da yüzde 9’la cinsiyete ilişkin açıklamalar içerdiği belirtilen araştırmada, ev sahiplerinin kadınları daha güvenilir kiracı olarak gördüğü ifade edildi.
Kiracılar için ayrımcılık içeren terimlere sahip kısıtlamaların en az olduğu kiralık daire ilanlarının Moskova’nın merkezindeki ilçelerde gözlemlenirken, merkezden uzaklaştıkça kısıtlamaların çoğaldığını belirten uzmanlar, kiralık evlerde en az kısıtlamaya sahip olanların yüksek kira bedeline sahip olduğunu, maliyet azaldıkça kısıtlamaların da arttığını buldu.
Yakın zamanda Rusya’nın en büyük çevrimiçi emlak portal CIAN, satılık ve kiralık daire ilanlarında vatandaşlık, milliyet, ırk, din ve diğer özelliklerle ilgili kısıtlamalar ve yasaklar içeren yazıları 1 Şubat 2022 itibariyle yasakladığını açıklamıştı.