Rusya ile ilişkilerinin Soğuk Savaş döneminden bile daha gergin olduğu ABD’nin küresel enerji krizi ve dizel yakıt ihtiyacı, ülkenin sadece Rus petrolüne değil, aynı zamanda Rus dizel yakıtına da bağımlılığını artırıyor.
Dünyaca ünlü Amerikan Haber Ajansı Bloomberg tarafından yapılan araştırmalar, şubat ayında ABD’nin Rusya’dan son üç yıl için rekor miktarda dizel yakıt alacağını gösterirken, yeşil ekonomiye geçiş eğilimine rağmen Amerika’da halen geleneksel fosil yakıtlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı.
Petrol tedarikçisi Vortexa’ya göre ABD, şubat ayında Rusya’dan 1,55 milyon varilden fazla dizel yakıt almayı planlarken, bu hacimlerin 2019’dan beri bir rekor olduğunun altını çizen Bloomberg, aynı zamanda bu hacimlerin tüm ABD dizel ithalatının yüzde 22’sini oluşturduğunu da belirtiyor.
ABD neden Rusya’dan dizel yakıt ithal ediyor?
Rus ekonomisini zayıflatmak için AB ülkeleriyle yaptırım rekabetine giren ABD’nin Rus petrolü ve akaryakıtını satın almaya devam etmesinin bir sır olmadığını vurgulayan uzmanlar, ancak Amerikalıların yalnızca geçen yılın sonbaharında Rusya’dan aktif olarak dizel yakıt almaya başladığını, aynı zamanda bunun artık tek seferlik bir eylem olmadığının belli olduğunu belirtti.
Bloomberg, ABD’nin doğu kısmının Rus dizel yakıt tüketiminde lider olduğunu vurgularken, yerel petrol rafinerilerinin yatırım eksikliği nedeniyle modası geçmiş ve eskimiş olduğunu, bu durumda dizel yakıta olan talebi karşılayamadıklarını aktardı.
Rusya’dan dizel yakıt tüketimi açısından ikinci sırada ABD’nin Kuzey-Doğu bölgesi yer alıyor. Burada ise soğuk kış nedeniyle dizel yakıta olan talebin arttığına işaret eden uzmanlar, bu bölgede doğalgazın maliyetinin yüksek olması nedeniyle elektrik üretimi için daha çok dizel jeneratör kullanıldığını söylüyor.
En başından beri Rusya ile olan jeopolitik savaşın Amerikan iş dünyasının petrol ve diğer petrol ürünleri dahil olmak üzere Rus mallarını satın almasını engellemediğini yazan Bloomberg, haberinde, “ABD Venezuela’ya sert yaptırımlar uyguladığında, ABD rafinerileri ağır petrol sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Ne de olsa Venezuela onlara ayda 20 milyon varil tedarik ediyordu. ABD rafinerileri başlangıçta Venezuela’dan gelen ağır ham petrolü işlemeye yönelikti. Amerikalıların çıkarmaya başladığı ham petrolü, ağır Venezuela petrolünden çok farklıydı. Hafif ve açıktı. Eskimiş Amerikan rafinerilerinde işlemek için işletmelerin modernizasyonuna büyük yatırımlar yapılması gerekecekti” ifadelerini kullandı.
ABD’nin ikinci sorununun hafif petrolün ağır petrolden daha pahalı olması nedeniyle Amerikan rafinerileri için hammadde maliyetlerini artırması olduğu da belirlenirken, son zamanlarda ABD petrol rafinelerinde hacimlerin düştüğü, birçok ABD petrol şirketinin kemerleri kısarak hissedar ödemelerine odaklanıp üretimi yavaş yavaş artırmaya çalıştığı kaydedildi.
Rusya ile ABD arasındaki ticaret hacmi yüzde 44 arttı
Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yıllık bazda yüzde 44,2 artışla 34,415 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Rusya’nın ABD’ye ihracatı yüzde 61,8 artışla 17,538 milyar dolar olurken, ABD’den yaptığı ithalatta hacimler yüzde 29,5 artışla 16,887 milyar dolara yükseldi.
Raporlama döneminde Rusya’nın toplam dış ticaret hacminde ABD’nin payı bir yıl önceki yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e yükseldi.