ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) gelen üst üste yaptırım açıklamaları sonrası harekete geçen Rus bankalarının yurt dışından 4,97 milyar dolarla rekor döviz aldığı açıklandı.
Izvestiya’ya konuşan uzmanlar, Rus bankalarının döviz alımlarının nakit dışı ödemelerde zorluklara neden olabilecek Batı yaptırımlarının tehdidine bağlarken, bankaların yurtdışından döviz alımlarında ortalama hacimlerin aylık yaklaşık iki milyar dolara ulaştığını, bu sefer hacimlerin yaptırım korkusuyla 2,5 kat arttığını ifade etti.
Ülkedeki bankaların yurtdışından döviz alımları sonrası eline geçen yüz dolarlık banknotların ağırlığının 50 tona ulaştığı vurgulanırken, bankacılık tarihinde yurt dışından döviz alımlarının en yüksek olduğu zamanın 2014 krizi sırasında ve salgının başladığı Mart 2020 sonunda yaşandığı da kaydedildi.
Rus bankaları, 2014’te yaşanan ekonomik krizde yurtdışından 9,5 milyar dolar döviz alımı gerçekleştirmiş, pandeminin başladığı Mart 2020’de ise 6 milyar dolar döviz alımı yapmıştı.
Doğu Ukrayna’daki durumun ağırlaşmasıyla Batı’nın Rusya’yı uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten koparma çabalarının bankaları döviz alımına yönlendirdiğini vurgularken, aynı zamanda Uluslararası Para Fonuna (IMF) yakın erişim ve en büyük kredi kurumlarının ABD ve Avrupa finansal piyasalara erişimini kısıtlamakla tehdit edildiğini de hatırlattı.
SWIFT bağlantısının kesilmesini olası olmayan ve en karamsar bir senaryo olarak gören KSP Capital analisti Mikhail Bespalov, bununla birlikte yeni yaptırımların döviz kurunda oynaklığa yol açabileceğine ve nüfusun döviz talebini artırabileceğine inanıyor.
Merkez Bankası uzmanları, Rus bankalarına yönelik olası kısıtlama açıklamalarının durumu daha da kötüleştirebileceğinin altını çizerken, nüfusun çok sayıda döviz mevduatı nedeniyle Rusya’daki piyasaların özellikle nakit dolar ve Euro’ya ihtiyacı olduğunu belirtiyor.
“Kredi kurumları, döviz piyasasında panik alımları yapması beklenen Rusların döviz taleplerine hazırlanıyor” diyen borekor şirketi CARF fon yöneticisi Andrey Syrchin, bu durumun 2014 yılında da gözlemlendiğini, 2020 yılında sie mart ayında panik alımları sayesinde döviz taleplerinde büyük artış yaşandığını hatırlattı.
Ekonomist Pyotr Zabortsev, Rusya’da ekonomik çalkantı sırasında nakitin koruyucu bir varlık olduğuna dair güçlü bir inancın olduğunu vurgularken, bu nedenle bankaların keskin bir talebe hazırlandıklarını sözlerine ekledi.