Dün, 3 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci ayağı gerçekleşti
Rusya ve Ukrayna heyetleri, müzakerelerin ikinci turunu Belarus’un Polonya sınırına yakın Brestsk Bölgesi’nde gerçekleştirdi. Planlanandan çok geç başlayan görüşmelerde sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
Lavrov: Askeri operasyon sürecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yerli ve yabancı basın mensuplarıyla düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki askeri operasyonların müzakerelere rağmen aralıksız süreceğini açıkladı.
Rusya’nın Ukrayna ile müzakere etmeye hazır olduğunu, ancak kendilerini tehdit edici askeri altyapı ve silahları yok etmesi gerektiğini vurgularken, “Konuşmaya hazırız. Ancak operasyonumuza devam edeceğiz. Çünkü Ukrayna’da Rusya’nın güvenliğini tehdit eden altyapıyı orada bırakmayı göze alamayız” diye konuştu.
Ukrayna’ya ait 1612 askeri altyapı tesisi imha edildi
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da toplam 1612 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirtti.
Konaşenkov, “Operasyonun başlamasından bu yana toplam 1612 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait 62 komuta ve iletişim merkezi, 39 ‘S-300’ hava savunma sistemi, ‘Buk M-1’ ve ‘Osa’, 52 radar istasyonu bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 62 uçak, 606 tank ve zırhlı araç, 67 çok namlulu roketatar, 227 havan topçusu, 405 özel askeri araç ve 53 insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bilgisini paylaştı.
Putin: Ukrayna ile müzakereleri uzatma girişimleri Rusya’nın taleplerini artırır
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Ukrayna ile müzakereleri uzatma girişimlerinin Moskova’nın taleplerinde artışa neden olacağını söyledi.
Ukrayna’nın müzakereleri uzatarak zaman kazanmaya çalışmasının Rusya’nın pozisyonunu güçlendirdiğini vurgularken, askeri operasyonun her halükârda süreceğinin altını çizdi.
Ryabkov: ABD ile krizin tek sorumlusu Washington
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ile ikili ilişkilerdeki krizin Washington’un sorumsuz politikasının doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.
RBK’ya konuşan Ryabkov, “ABD ile ilişkilerde olan biten her şey, Washington’un ilişkilerimizdeki onlarca yıldır sürdürdüğü sorumsuz tavrından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
NATO hakkında da konuşan Ryabkov, NATO’nun Moskova’yı en zor seçeneğin önüne koyduğunun altını çizerek, “Kiev’in eylemlerini ve Ukrayna’ya silah pompalanmasını destekleyen NATO ülkeleri, Avrupa Birliği’nin koordinatörlüğünde bizi en zor seçeneğin önüne koyma girişimlerini görmezden geliyor” ifadelerini kullandı.
IKEA,Rusya’da kepenk kapatıyor
Batı yaptırımları sonrası Rusya’daki faaliyetlerine ara verdiğini açıklayan Avrupalı şirketlere İsveçli dev mobilya markası IKEA’da katıldı
Volkswagen, Audi,BMW, Mercedes gibi dev Alman otomobil üreticileri, Rusya’ya otomobil ihracatı ve yerel üretimi durdurduğunu açıklarken, büyük giyim perakende zincirlerinden Hennes & Mauritz (H&M), Ukrayna ile yaşanan durum nedeniyle Rusya’daki satışlarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu.
Bir diğer giyim mağazası Mango, mağazalardaki satışları askıya alacağını, Spotify, Moskova’daki ofisini kapatma kararı aldığını, Whirlpool ise Rusya’daki fabrikalarını geçici olarak kapatacağını açıkladı.
Abramoviç Chelsea’yi satışa çıkardı
Rus iş adamı Roman Abramoviç, sahibi olduğu İngiliz futbol kulübü Chelsea’nin internet sayfasından yaptığı açıklamada Chelsea’yi satmaya karar verdiğini duyurdu.
Bu kararın kendisi için “inanılmaz derecede zor olduğunu” ve kendisine “acı verdiğini” söyleyen Rus milyarder, yazısında, “Lütfen bunun inanılmaz derecede zor bir karar olduğunu bilin. Kulüpten bu şekilde ayrılmak beni üzüyor. Ancak bunun kulübün menfaatine olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Moskova, QR kodu zorunluluğunu tamamen kaldırdı
Moskova Belediyesi, bugünden itibaren yeme-içme alanları, tiyatro, müze, konser ve eğlence etkinliklerinde QR kodu ile birlikte tüm epidemiyolojik kısıtlamaların iptal edildiğini duyurdu.
Kararı resmi internet sayfasında duyuran Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, “QR kodu zorunluluğuyla birlikte, halka açık yerlerde yeme-içme işletmeleri, tiyatro, müze, konser salonları, eğitim, spor, eğlence ve kültür merkezlerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdık” ifadelerini kullandı.
Ayrıca 3 Mart’tan itibaren 60 yaş üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı olan bireyler için tecrit rejiminin zorunlu olmaktan çıkıp tavsiye niteliğinde olacağını vurgulayan Sobyanin, ayrıca belirtilen tüm işletme ve tesisler için 500 kişilik ziyaret kapasite sınırlamasının da iptal edildiğinin altını çizdi.