Rusya Merkez Bankası, jeopolitik riskler nedeniyle uluslararası rezervlerinde ABD dolarının payını azalttığını açıkladı.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Batı ülkeleri tarafından yaptırım riskleri nedeniyle uluslararası rezervlerde doların payının azaltıldığı, bunun yerine rezervlerde altının payının artırıldığı ifade edilirken, aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyeti ulusal para birimi yuanın altın rezervlerine dahil edildiği vurgulandı.
Merkez Bankası’nın rezervlerinin yüzde 12,2’si Fransa, yüzde 10’u Japonya, yüzde 9,5’i Almanya ve yüzde 6,6’sı ise ABD’de yer alıyor.
Rezervlerin yüzde 5’i çeşitli hükümetler arası kuruluşlarda muhafaza edilirken, kalanının yüzde 4,5’i Birleşik Krallık’ta, yüzde 3’ü Avusturya’da, yüzde 2,8’i Kanada’da, yüzde 10,7’si ise adı açıklanmayan diğer ülkelerde tutuluyordu.
Rusya Merkez Bankası birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin döviz hesaplarını dondurma kararı sonrası uluslararası rezervlerinin büyüklüğüne ilişkin güncel verileri 3 ay boyunca paylaşmayacağını duyurmuştu.
18 Şubat 2022 itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervleri 643,2 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı.
Rusya, ekonomide ve uluslararası ticarette risklerden korunmak için dolar kullanımını azaltmaya yönelik süreci Kırım’ın 2014’te Rusya topraklarına katılmasıyla ilan edilen yaptırımlar sonrası hızlandırmaya başlamıştı.
Rusya Merkez Bankası tarafından 2021’in ilk yarısına ilişkin yayımlanan verilerde, ülkenin uluslararası rezervlerinde doların payının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,2’den 16,4’e düştüğü ortaya konmuştu.
Rusya Maliye Bakanlığı da 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Ulusal Refah Fonu’nda dolar varlıklarının payının sıfıra indirildiğini bildirmişti.
Aynı zamanda 16 Şubat 2022 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazinesi istatistiklerine göre Rusya, Aralık 2021’de ABD Hazine bonolarına yaptığı yatırımları bir önceki aya göre artırarak 3,91 milyar dolara çıkardı.
Kasım ayında bu göstergenin 2,409 milyar dolar, ekim ayında ise 3,72 milyar dolar tahmin edildiği belirtilirken, aralık ayında Rusya’nın uzun vadeli ABD devlet tahvillerine yatırım hacmi 102 milyon dolar, kısa vadeli ABD tahvillerine yatırım hacmi ise 3,808 milyar dolar oldu.
28 Şubat’ta Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi tarafından yayınlanan bildirimde, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili operasyonların yasaklandığı belirtilmişti.
Rusya Merkez Bankası tarafından veya Merkez Bankası adına hareket eden herhangi bir tüzel kişilik, kuruluş veya organla yapılan işlemler de dahil olmak üzere bankanın varlıklarının yanı sıra rezervlerin yönetimi ile ilgili işlemlerin Avrupa’da yasaklandığı belirtilen bildiride, “Ancak AB’nin, ilgili ülkenin finansal istikrarı için kesinlikle gerekli olması halinde Merkez Bankası’nın işlemlerine izin verebileceği” ifade edildi.