Plekhanov Rusya Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü öğretim üyesi Profesör Yuliya Finogenova, jeopolitik durumun gergin kaldığı sürece rublenin güçlenmesinin olası görünmediğini söyledi.
Finogenova, rublenin düşüşünü yavaşlatmaya yardımcı olacak faktörlerin bulunduğunu da vurgularken, “Dünyadaki enerji fiyatlarında devam eden artış, şu anda Rus ihracatçı şirketlerinin bu alandaki döviz kazançlarının artışına katkıda bulunabilir. Bu rublenin işine gelir. Çünkü ihracatçıların elde ettiği döviz gelirinin yüzde 80’ini iç piyasalarda rubleye çevirmesine zorlayan yasa yürürlükte. Bu da rublenin daha fazla değer kaybetmesini engelleyecek” diye konuştu.
Bu yasanın ihracatçıların bütçeye gelir vergisi ödeme döneminde ruble için ek talep sağlayacağını belirten uzman, öte yandan Rusya ekonomisine yönelik desteklerin artık Rusya Merkez Bankası ve hükümetin rezervleriyle birlikte Ulusal Varlık Fonu’ndan sağlanabileceğinini de altını çizdi.
Yakın zamanda Rusya Maliye Bakanlığı, uzun zamandır kazandığı petrol ve gaz gelirlerini kara günler için sakladığı Ulusal Refah Fonu’ndan (FNB) 1 trilyon ruble alarak Rus şirketlerinin hisselerinin satın alımına aktaracak.
ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Rusya’ya karşı eşi görülmemiş derecede sert yaptırımların getirilmesiyle çöken Moskova Borsası (MOEX) ile birlikte Rus şirketlerinin hisselerini satın almak için kesenin ağzını açacak olan Maliye Bakanlığı’nın bu amaçlar için FNB’den ayrılacak olan 1 trilyon rubleyle ilgili onayı hükümetten aldığını yazan Forbes gazetesi, kararın 26 Şubat 2022’de verildiğini, yakın zamanda da eyleme dönüştürüleceğini aktardı.
Rusya Maliye Bakanlığı, ülkenin Ulusal Refah Fonu’nun (FNB) Ocak 2022 döneminde 44,8 milyar ruble artışla 13 trilyon 610,27 milyar rubleye ulaştığını (174,9 milyar ABD doları) açıklamıştı.
7 Mart 2022 Pazartesi günü Moskova Borsası’nda (MOEX) Euro kuru yüzde 20,4 artışla 143,37 rubleye, dolar kuru da yüzde 27 artışla 133 rubleye çıkarak tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.