Dün, 14 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya ve Ukrayna arasında müzakereler video konferans yoluyla sürüyor
Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin, video konferans yoluyla devam ettiği bildirildi.
Ukrayna ile müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinsky, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna heyeti ile müzakereler, hafta sonu dahil her gün video konferans yoluyla gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.
Bu formatın hem zaman hem para tasarrufu sağladığına dikkati çeken Medinsky, bunu Rusya’nın barışçıl geleceği için yapmaya çabaladıklarını belirtti.
Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4. tur müzakerelerin “zor” olduğunu belirterek, “Müzakereler, barış, ateşkes, askeri birliklerin çekilmesi ve güvenlik garantileri için yapılıyor.” ifadelerini kullandı.
Yapılan müzakerelere alt grupların ek çalışmalar yapması için yarına kadar (15 Mart 2022) “teknik ara” verildiğini belirten Podolyak, müzakerelerin devam edeceği bilgisini paylaştı.
Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler, 28 Şubat, 3 Mart ve 7 Mart tarihlerinde Belarus sınırında yapılmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, olası Moskova -Kiev anlaşmasının BM onayı gerektirebileceğini söyledi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Başkanı Pyotr İlyiçev, resmi haber ajansı RIA Novosti’ye verdiği demeçte, Moskova ile Kiev arasında imzalanacak olası bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından onaylanması gerekebileceğini söyledi.
“Tarafların henüz belirli anlaşmalara varmadığı şu anda, belgelere resmi olarak uluslararası bir format kazandıracak Birleşmiş Milletler onayında bahsetmek için henüz erken. Ancak iki tarafın anlaşmasının BMGK onayı gerektireceği koşulunu dışlamıyoruz” diyen İlyiçev, aynı zamanda daha önce Minsk anlaşmalarının BM Güvenlik Konseyi’nin 2202 sayılı kararı ile onaylanmasına rağmen Ukrayna tarafından uygulanmadığını da sözlerine ekledi.
Kremlin Sözcüsü Peskov: Ukrayna operasyonu önceden onaylanmış sürede tamamlanacak
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’daki savaşın sona erme tarihine ilişkin bilgi veremeyeceğini belirterek “Tüm planlar, daha önce onaylanmış sürede tamamlanacak.” dedi.
Ukrayna’daki “silahlı milliyetçi unsurların”, yerleşim yerlerinde konuşlandıklarını anlatan Peskov, “Kiev dahil, kalabalık nüfuslu bölgelere yönelik askeri operasyon ağır sivil kayıplara yol açacaktır. Dolayısıyla operasyon planları bu şartlar göz önünde bulundurularak yapıldı.” diye konuştu.
Lavrov: Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelik herhangi bir tehdidin olmaması gerekiyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesine yönelik Ukrayna topraklarından herhangi bir tehdidin olmaması gerektiğini söyledi.
Putin, İsrail Başbakanı Bennett ile Ukrayna’daki durumu ele aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett, telefonda Ukrayna’daki durumu görüştü.
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, görüşmede, Putin’in, Bennett’e Ukrayna ordusunun Donetsk kentine gerçekleştirdiği füze saldırısına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.
Rusya, Ukrayna’ya ait 3 bin 920 askeri altyapı tesisini imha ettiğini duyurdu
Rusya Savunma Bakanlığı, askeri operasyonların devam ettiği Ukrayna’da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.
Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, şunları kaydetti:
“Ukrayna’da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisi imha edildi. 143 insansız hava aracı (İHA), 1267 tank ve çeşitli zırhlı araç, 124 çok namlulu roketatar, 457 obüs ve havan topu, 1028 özel askeri araç yok edildi.”
Rusya Savunma Bakanlığı, bir gün önce yaptığı açıklamasında Ukrayna’nın Lviv Bölgesi yakınlarındaki Starychi köyünde bulunan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (AFU) eğitim merkezinin bombalandığını, burada bulunan 180 yabancı paralı askerin etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.
Daha sonra Ukrayna’ya gönüllü asker gönderen organizatörleri, Kiev yönetiminin Uluslararası paralı askerlerin bölgeye gönderimini askıya aldığını aktarmıştı.
Hindistan, Rusya ile ticareti sürdürmek için alternatif ödeme sistemi geliştiriyor
Hindistan, Ukrayna gerilimi sonrası finansal sistemlerine ağır yaptırımlar uygulanan Rusya ile ticaretinin aksamaması için alternatif yollar arıyor.
Hindistan Times’ın Hint yetkiliye dayandırdığı habere göre, Rusya’ya uygulanan yaptırımların iki ülke ticareti üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hükümet harekete geçti.
Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 12 düştü
Avrupa’da Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle mart ayı başından beri rekora giden doğal gaz fiyatları, Rusya’nın gaz pompalamayı sürdürmesiyle sakinleşen piyasalarda yüzde 12 düşüş yaşıyor.
Avrupa’da cuma günü 131,2 Euro’dan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatının yüzde 12 azalarak 115 Euro’ya düştüğü kaydedilirken, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören nisan vadeli gaz kontrat fiyatı, dün megavatsaat başına 110,2 Euro’dan açıldı.
Putin, yabancı uçakların tesciline ilişkin yasayı imzaladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerli şirketler tarafından kiralanan yabancı uçakların ülke içerisinde tescil edilmesini ve iç hatlarda uçuşa elverişlilik sertifikalarının verilmesini mümkün kılan yasayı imzaladı.
İmzalanan belgenin ulaşım güvenliğini sağlamaya yönelik teknik araçların belgelendirilmesi ve lisansı için son tarihin 1 Ocak 2022’den 31 Aralık 2023’e ertelenmesini de sağlıyor.
Mart ayının başlarında Rusya Ulaştırma Bakanlığı Hukuk Departmanı Müdürü Alina Malysheva, şu anda Rusya’da bin 367 uçağın faaliyette olduğunu, bunlardan 739’unun yabancı sicillerde kayıtlı olduğunu söylemişti.
Rusya’da yeni COVID-19 vakaları keskin bir şekilde düştü
Tüm dünyanın gözünü Ukrayna gerilimine çevirdiği bu günlerde coronavirüs salgınının neredeyse gündemdeki yerini kaybettiği Rusya’da, son bir haftada vaka sayılarında yüzde 41,4, hastaneye yatış sayısında da yüzde 44,9’luk düşüş yaşandığı açıklandı.
Rusya’da son 24 saatte 41 bin 55 kişide COVID-19 enfeksiyonuna rastlanırken, hastaneye yatış sayısı 2 bin 712 olarak kaydedildi.
Moskova’da maske takma zorunluluğu kaldırıldı
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, 15 Mart 2022 Salı günü itibariyle başkentte maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.
Sobyanin, başkentteki COVID-19 durumunun istikrarlı bir şekilde iyiye doğru gittiğini vurgularken, “Uzun zamandır beklenen bir karar vererek 15 Mart 2022 Salı gününden itibaren koruyucu maske kullanım şartlarını iptal ediyoruz. Ayrıca işletmelerde sürekli ateş ölçümü ve çalışanlar arası bölme duvar ve bariyer gibi zorunlu COVID karşıtı önlemleri de iptal ediyoruz” diye konuştu.
Zorunluluğun kaldırılmasına rağmen birçok başkent sakininin maske takma alışkanlıklarını sürdürdüğü gözlemleniyor.
Rusya’da seçimler için elektronik oylama alternatifi resmiyet kazandı
Putin, elektronik oylamayı tüm seçimleri kapsayacak şekilde genişleten bir yasayı imzaladı. Yasa, pazartesi günü Yasal Bilgi Portalı’nda yayınlandı.