Dün, 15 Mart 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Rusya’dan ABD Başkanı Biden dahil 13 ABD’li yetkiliye yaptırım
ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD’li yetkili yaptırım listesinde yer aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’nin Rus üst düzey yetkililerine yönelik ABD’ye giriş yasağı ve diğer bazı yasakları içeren benzeri görülmemiş yaptırımlarına cevap olarak 15 Mart’tan itibaren ABD’li üst düzey yetkililerin yaptırım listesine dahil edildiği duyuruldu.
Açıklamada, “Karşı tepki olarak atılan bu adım, Rusya’nın cepheden çevrelenmesi konusunda tüm nezaketi bir kenara bırakarak, Amerikan hegemonyasını sürdürmek için umutsuz bir girişimde bulunan mevcut ABD yönetiminin Rusya karşıtı anlayışının kaçınılmaz sonucudur.” ifadelerine yer verildi.
Listede şu isimler yer alıyor:
ABD Başkanı Joe Biden
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken
CIA Direktörü William Burns
ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Samantha Power
Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden
Eski ABD başkan adayı Hillary Clinton
ABD Maliye Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo
ABD Export-Import (EXIM) Bankası Başkanı Reta Jo Lewis.
Lavrov, ABD yaptırımlarının Rus vatandaşlarına yönelik olduğunu söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD tarafından açıklanan yaptırımlarının tek taraflı ve gayri meşru olduğunu vurgularken, sıradan Rus vatandaşlarına yönelik olduğunu söyledi.
Moskova’da ziyaretlerde bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yapan Lavrov, Moskova ve Tahran’ın tek taraflı yaptırımların zararı konusunda ortak bir tutuma sahip olduğunun altını çizerek, “Uluslararası hukukun yerini almaya çalışan, adaletsizliğin ve çifte standardın vücut bulmuş hali olan, kurallara dayalı sözde düzen kavramının Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Batılı ortakları tarafından uygulanması karşısında İran’la tutumumuz ortaktır” diye konuştu.
Peskov: Müzakerelerin ne zaman sona ereceği tahminimiz yok
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ne zaman sona ereceğine dair bir tahmin yapmanın zor olduğunu söyledi.
Yakın zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin danışmanı Aleksey Arestovich’in Rusya bir ila iki hafta içinde anlaşma imzalamaya yakın oldukları açıklamaları hakkında konuşan Peskov, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin zor geçen müzakerelerde halen çalıştığını belirterek, Moskova’nın bir barış anlaşmasının zamanıyla ilgili tahminlerde acele etmediğini vurguladı.
Gazetecilerin Batı ile güvenlik garantilerine ilişkin müzakerelerin sürüp sürmeyeceği konusundaki sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü, Rusya için güvenlik garantileri konusundaki müzakereleri önceki haliyle sürdürmenin artık pek mümkün olmadığını vurgularken, durumun kökten değiştiğini söyledi.
AB, Rusya’ya yeni yaptırımları onayladı
Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren dördüncü yaptırım paketini onayladı.
Rusya hükümeti, Türkiye’yi sevindirecek haber verdi
ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yaptırımları nedeniyle birçok ithal üründen vazgeçmek zorunda kalan Rusya, Türkiye, Hindistan, Çin ve Belarus ile yeni gıda anlaşmaları yaparak bu ülkelerden ithalatını artırmayı planladığını açıkladı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Victoria Abramchenko, Rusya’nın kendisine yetebilecek temel gıda ürünlerini sağlayabildiğini vurgularken, ülkenin ayrıca ithal ürün arzını genişletmeye devam edeceğini söyledi.
“Dünya yalnızca ABD ve AB ile sınırlı değil” diyen Abramchenko, Rusya’nın gıda ihtiyacı için yeni pazarlar açarak yeni tedarikçilerle anlaşmalar yapabildiğini, özellikle geçtiğimiz bir buçuk ayda Türkiye ile birlikte Hindistan, Çin, Belarus, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ticaret ortaklarıyla yeni anlaşmalar yaptığını ifade etti.
İngiltere, Rusya’ya lüks tüketim ürünlerinin ihracatını yasakladı
İngiliz hükümeti, Rusya’ya yüksek kaliteli lüks tüketim ürünlerinin ihracatını yasaklarken Rusya’dan gelen bazı ithalat kalemlerine ise ek gümrük vergisinin getirilmesine karar verildiğini bildirdi.
Hükümetin açıklamasında, Rusya’dan içerisinde votka, çelik, gübre, çimento, tahıl ve kürk ürünlerinin bulunduğu yüzlerce ürünün ithalatında mevcut vergilere ilaveten yüzde 35 ek vergi uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.
Açıklamada İngiltere’nin Rusya’dan ithalatında ek vergi uygulamasına karar verilen kalemler arasında, alüminyum, meşrubat ürünleri, cam ürünleri, yağ, kağıt, makina, sanat eserlerine ve antika parçalarına da yer verildi.
Hükümetin açıklamasında İngiltere’nin Rusya’dan yıllık votka ithalatının yaklaşık 900 milyon sterlin seviyesinde olduğu belirtildi.
IMF, Batı yaptırımları nedeniyle Rusya ekonomisinde “derin durgunluk” bekliyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Batı’nın Ukrayna gerilimi nedeniyle Rusya’ya karşı ilan ettiği yaptırımların Rusya ekonomisini derin bir resesyona sürükleyeceğini beklediklerini açıkladı.
Georgieva, Amerikan CBS kanalı ile yaptığı röportajda yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde oldukça sert bir etkisi olduğunu vurgularken, “Rusya’da derin bir durgunluk bekliyoruz. Aynı zamanda artık Rusya’nın temerrüde düşmesinin imkansız olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.
Merkez Bankası, bankalardan altın alımını durdurdu
Rusya Merkez Bankası, vatandaşların artan fiziki altın talebi nedeniyle bankalardan altın almayı durdurduğunu açıkladı.
Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkede fiziki külçe altın alımına yönelik talebin artığına işaret edildi.
Söz konusu artışın, özellikle alımlarda KDV’nin iptal edilmesi nedeniyle yaşandığının kaydedildiği açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, vatandaşların talebinin karşılanabilmesi için 15 Mart’tan itibaren kredi kuruluşlarından altın alımını durdurmuştur.” ifadesine yer verildi.
Rusya’da vaka sayısında düşüş sürüyor
Rusya Pandemi ile Mücadele Operasyon Merkezi, son bir günde ülkede tespit edilen yeni COVID-19 vaka sayısının 36 bin 678 olduğunu açıkladı.
Vaka sayılarında 19 Ocak’tan bu yana en düşük seviyelere ulaşılan Rusya’da, son 24 saatte coronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren hasta sayısı 558 olurken, 118 bin 372 kişinin sağlığına kavuştuğu belirlendi.
Pandeminin başından bu yana Rusya’da 17 milyon 412 bin 919 coronavirüs vakası tespit edilirken, bu vakalardan 15 milyon 704 bin 22 kişinin sağlığına kavuştuğu, 361 bin 902 kişinin ise yaşamını yitirdiği açıklandı.
Rusya Savcılığı, Aleksey Navalny için 13 yıl hapis istiyor
Muhalif Aleksey Navalny için 13 yıl hapis cezasıyla birlikte 1 milyon 200 bin ruble para cezası isteyen Savcılık, ayrıca mahkemeden Navalny’nin azami güvenlikli bir kolonide (hapishane) özellikle büyük çaplı dolandırıcılık ve adalete saygısızlıktan dolayı yatanlarla birlikte cezasını çekmesini istedi. Karar 22 Mart’ta verilecek.
Brent petrolün varil fiyatı 100 doların altına düştü
Brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin yerini talep endişelerine bırakmasıyla uluslararası piyasalarda 97 dolar seviyesine geriledi.
Bir gün önce işlemleri 106,90 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, dün saat 14.22 itibarıyla kapanışa göre yüzde 8,52 düşüşle 97,79 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 93,84 dolardan alıcı buldu.
Türkmenistan yeni liderini seçti
Türkmenistan’ın yeni devlet başkanı, yapılan seçimler sonucunda Serdar Berdimuhamedov oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimle liderlik koltuğuna oturan Berdimuhamedov’a tebrik mesajı yolladı.