Rus bankalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bu yıl sonuna kadar kredi kartı basımı için 120 milyon adetlik sipariş verebileceği konuşuluyor.
Rus gazetesi Kommersant’a konuşan uzmanlar, boşluğa ihtiyaç duyabileceklerini söylediler. Ancak uzmanlar, tarifelerin birleştirilmesi, geri ödemelerin azaltılması ve hizmet maliyetlerinin artırılması bağlamında, vatandaşların Mir kartlarına büyük geçişi dikkate alındığında bile böyle bir hacmin gereksiz olduğuna inanıyor.
Kredi kartları üzerindeki çipleri ülkede üretebilen tek Rus üretici olan Mikron’un sadece 20 milyon civarında kart çipi üretebileceğini vurgulayan uzmanlar, bu hacimlerin çip ithalatının devam etmemesi durumunda bankaların alternatif çıkış yolları aramak zorunda kalacağı anlamına geldiğinin altını çizdi.
Kommersant’a göre 9 Mart’ta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Merkez Bankası’nın banka kartı siparişi veren bir dizi kredi kuruluşu ve banka kartı üreticisinin katılımıyla büyük bir toplantı düzenlendiği belirtilirken, görüşmelerde Alfa-Bank, VTB, Gazprombank, MKB, FC Otkritie Bank, Rosselkhozbank, Sberbank ve Sovcombank temsilcilerinin katıldığı iletildi.
Kommersant’a konuşan uzmanlar, toplantının asıl amacının bankaların yıl sonuna kadar 115 ila 120 milyon adet olarak tahmin ettiği kredi kartı ihtiyacını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın dikkatine sunmak olduğunu belirtirken, Merkez Bankası, banka kartları için çip ve plastik hammaddeler oluşturmanın gerekli olacağını ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve piyasa katılımcıları ile bu konuda çalışıldığını açıkladı.
Toplantıya katılan bankalar, toplantının sonuçları hakkında yorum yapmazken, Kommersant’a konuyla ilgili açıklama yapan banka uzmanları, Rusya’ya yaptırımlar nedeniyle kredi kartı üzerindeki çip ithalatının durmasının bankalar için endişe kaynağı olduğunu aktardı.
Rusya’da banka kartı pazarının hacmi yılda yaklaşık 20 milyon adet olarak bilinirken, sadece Zelenograd merkezli bir tesisin kredi kartı üzerindeki çip talebini karşılayabileceği, ancak son günlerde Mikron’un ürettiği bu çiplere olan talebin Visa ve Mastercard’ın çalışmalarını durdurması sonrası MIR kartlarına olan ilgi nedeniyle büyük artış gösterdiği bildirildi.
Kommersant, her yıl tüm Rus bankalarının Visa ve Mastercard gibi uluslararası ödeme sistemlerin kartları da dahil olmak üzere yaklaşık 150 milyon kart çıkardığını yazarken, uzmanlar, yaptırım uygulanan bankalardan müşteri göçünün yaşandığını, bununla birlikte ulusal kredi kartı MIR ve UnionPay kartlarına talepler dikkate alındığında yıl sonuna kadar 160 ila 170 milyon adet kara ihtiyaç duyabileceklerini tahmin ediyor.