Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle, Rus hava sahasının kullanılmaması, hava yollarının seyahat sürelerinin uzamasına yol açtı.
Uçak izleme internet sitesi Flightradar 24’ün verilerine göre, Rusya-Ukrayna gerilimi, Doğu ile Batı arasında yapılan yolcu seferlerini süresini olumsuz etkiledi.
Birçok hava yolunun Rusya’ya hava sahasını kapatma kararının ardından Rusya da misilleme olarak Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu 36 ülkeye hava sahasını kapattı.
Verilere göre, Ukrayna gerilimi öncesi, Fransa’nın başkenti Paris’ten Pekin’e, Rusya üzerinden yapılan uçuşun 9 saat 21 dakika olduğu görülürken Rus hava sahası kullanılmadığında yolculuk 1 saat 13 dakika uzuyor.
Londra’dan havalanan yolcu uçağı Rusya üzerinden uçtuğunda 11 saat 30 dakikada Tokyo’ya varırken Rus hava sahasından uçmadığında ise seyahat 14 saat 16 dakika sürüyor.
Tokyo’dan Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye Rus hava sahası üzerinden gidildiğinde 9 saat 52 dakika süren yolculuk, diğer rotalardan uçuş gerçekleştiğinde ise 13 saati buluyor.
Chicago’dan Yeni Delhi’ye Rusya üzerinden yapılan uçuşun 13 saat 28 dakika olduğu görülürken Rus hava sahası kullanılmadığında bu süre 14 saat 56 dakikaya çıkıyor.
Rusya-Ukrayna gerilimi öncesi Londra’dan Sidney’e uçan bir yolcu uçağı, 15 saat 35 dakikada varırken şimdi 17 saat 13 dakikada kente ulaşıyor.
Helsinki’den Tokyo’ya yapılan uçuş, Rus hava sahası kullanıldığında 9 saat 10 dakika sürerken kullanılmadığında 5 saat 40 dakika daha uzayarak 14 saat 50 dakikayı buluyor.
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den Singapur’a giden bir uçak Rus hava sahasını kullandığında 10 saat 36 dakika havada kalırken kullanmadığında 12 saat 51 dakika havada kalıyor.
Söz konusu uzayan uçuş süreleri nedeniyle yakıt ile hizmet maliyetinin yükselmesi bekleniyor.
Birçok ülkenin Rusya’ya hava sahasını kapatma kararının ardından, Rusya da misilleme olarak, Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada’nın da bulunduğu 36 ülkeye hava sahasını kapattı.
Rusya’ya yönelik yaptırımların Rus havayolu şirketlerinin filolarını da olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.
Havacılık sektörüne ilişkin veriler toplayan şirket Cirium’un verilerine göre, Rusya’da faaliyette bulunan 980 yolcu uçağından 777’si leasing yoluyla uzun dönem için kiralanmış durumda.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bu uçakların kira sözleşmelerinin sona ereceği ifade edilirken, Singapur merkezli uzun dönem uçak kiralama şirketi BOC Aviation, Rus havayolu şirketleri ile yapılan kira sözleşmelerinin 28 Mart’ta sona ereceğini açıkladı. BOC Aviation’ın Rusya’ya kiraladığı 18 uçak bulunuyor.
Uzun dönem uçak kiralama alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan AerCap Holdings de Rusya ve Ukrayna’da 152 uçak ile büyük bir paya sahip bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, yaptırımlar nedeniyle sözleşmelerin iptal edildiği belirtildi.
Kargo seferleri de etkilendi
Lufthansa havayolu şirketi, Asya ülkelerine yapılacak uçuşlarda yolcu ve kargo uçaklarının Rus hava sahasına girmemesi için güney güzergahını izlemesi gerektiğini kaydetti. Kargo taşımacılığı yapan Lufthansa Cargo da Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle Rus hava sahasını kullanmama kararı aldı.
Lufthansa Cargo’dan yapılan açıklamada, Rus hava sahasının kullanılamaması nedeniyle Japonya, Kore ve Çin’den yapılan uçuşların süresinin uzadığı, bu nedenle de uçakların yüzde 20 daha az yük alabildiği dikkat çekildi.
Hava taşımacılığı uzmanları, Asya’ya olan yolun daha uzun süreceğini, bu nedenle uçak yakıtı giderlerinin artacağını ve kapasitenin düşürüleceğini belirtti.
Finlandiya havayolu şirketi Finnair, yaptırımlar nedeniyle Rus hava sahasından geçmemek için yolcu ve kargo seferlerinde alternatif güzergahları kullanmanın kendileri için ekonomik olmadığını aktardı.