Başkent Moskova’da Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) öğrencileriyle bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile süren müzakerelerin neden bu kadar uzun ve zor geçtiği hakkında bilgi verdi.
“Müzakereler uzun ve zor geçiyor, çünkü Kiev tarafı sürekli pozisyonunu değiştiriyor” diyen Lavrov, bununla birlikte ABD’nin de müzakerelerin kısa sürmesini istemediğini, Rusya’yı uzun süre o bölgede tutarak Ukrayna’ya silah tedarikine devam etmek istediğini söyledi.
Rusya’nın askeri operasyonu başladığında Kiev yönetiminin müzakereleri teklif ettiğini söyleyen Lavrov, “Biz onları kabul ettik. Devlet Başkanı Vladimir Putin hemen emri verdi ve müzakereler başladı. Müzakereler zor gidiyor çünkü Ukrayna tarafı daha önce koşulları olumlu karşılamasına rağmen son anda sürekli pozisyon değiştiriyor. Kendi tekliflerini dahi reddediyor” dedi.
Müzakerelerde Rusya’nın hangi şartları olduğunu zaten paylaştıklarını öğrencilere hatırlatan Lavrov, Moskova’nın aynı zamanda Ukrayna’dan Rus dilinin konuşulmasına karşı alınan yasayı yürürlükten kaldırmasını istediğini de belirterek, bu yasayı Kiev’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky yönetimi sırasında yürürlüğe soktuklarını da kaydetti.
Kırım, Donetsk ve Lugansk ile ilgili referandum açıklamalarının da tamamen Rusya Ukrayna müzakerelerini geciktirmek için yapıldığının altını çizen Lavrov, Batı’nın Ukrayna’da arabuluculuk rolü oynamaya çalıştığını da vurgularken, buna Rusya’nın aldırış etmediğinin altını çizerek, Moskova’nın uzun zamandan beri Batı ülkelerine anlatmaya çalıştığı kendi “kırmızı çizgileri” olduğunu aktardı.
Mesele Ukrayna değil
Şu anda küresel anlamda asıl meselenin Ukrayna ile ilgili değil, ABD’nin dünyaya hakim olma arzusuyla ilgili olduğunun altını çizen Rusya Dışişleri Bakanı, “Bu yaptırımların hepsi de tek kutuplu bir dünya inşa etme yolunda Rusya gibi bir engeli kaldırmak arzusundan kaynaklanıyor. Bu Ukrayna ile ilgili bir durum değil, ABD’nin istediği tek egemen dünya düzeni ile ilgili” diye konuştu.
Türkiye, Çin ve Hindistan’a yapılan tam bir küstahlık
Lavrov, ABD’nin diğer ülkelere Rusya’ya karşı yaptırım uygulama yönündeki devasa baskısının bu ülkeler için küçük düşürücü olduğunu söylerken, “Bize karşı yaptırım uygulanması için ABD’nin ülkelere uyguladığı küstahça baskılar uygunsuz ve küçük düşürücü. Birçok dostumuz var. Dünyada kaç ülkenin yaptırım uyguladığına, öte yandan devasa ve etik olmayan ABD baskılarına rağmen kaç ülkenin Rusya’ya yaptırım uygulamadığına bir bakın! Küçük düşürücü bu taleplerini paylaşmaktan da çekinmiyorlar: ‘Türkiye’den şunu talep ettik… Çin’den bunu talep ediyoruz… Hindistan’dan onu talep ediyoruz ve uyarıyoruz…’ Bu ülkeler bin yıllık tarihe sahip devletlerdir. ABD küstahça bu ülkelere baskı yaparken bunu düşünmüyor mu? Aynen her şeye tüküren Kovboylar gibiler…” ifadelerini kullandı.
NATO’nun Ukrayna’ya barış gücü göndermesi
Batı ülkelerinden Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesiyle ilgili konuya da değinen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun barış güçlerini Ukrayna’ya göndermesi durumunda bunun Rusya ile ittifak arasında doğrudan bir çatışma olacağını söylerken, “Polonyalı meslektaşlarımız şimdi bu konuyla ilgili bir NATO zirvesi olacağını ve Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesi gerektiğini belirtti. Umarım ne dediklerini iyi anlıyorlardır. Böyle bir eylem prensipte mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Polonya’nın Ukrayna çıkarları
Polonya’nın batı Ukrayna’ya yerleşmek istediğini göz ardı etmediğinin altını çizen Lavrov, Polonya makamlarının Ukrayna’ya NATO barış gücü gönderme ihtiyacının gizli bir amaç olduğunu da söylerken, Polonya’nın büyük jeopolitik sorun yaratmayı amaçlayan ‘standart dışı hamleleri’ ile bilindiğini aktardı.
“Polonya, barış gücünden bahsettiğinde muhtemelen sınırlarını kastediyor. Ukrayna’nın batısını kastettiklerini de göz ardı etmiyorum. Belki de barış gücü getirerek Ukrayna’daki Lviv bölgesinde bir karargâh kurup orada kalmak istiyorlar. Bunu geçmişte de yapmaya çalıştılar” diye konuştu.