Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, ülkedeki ticaret faaliyetlerini geçici olarak durduran yabancı işletmelerin, Rusya pazarından tamamen ayrılmak için başvuruda bulunmadığını belirtti.
Manturov konu hakkında yaptığı açıklamada, bugüne kadar faaliyetlerine ara veren yabancı menşeli ticari işletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurmak için başvuru yapmadığını söylerken, “Bu tür çözümlerinden henüz haberdar değiliz. Yalnızca çeşitli nedenlerle faaliyetlerine ara veren şirketler var” diye konuştu.
Manturov, birçok yabancı şirketin faaliyetlerini geçici olarak durdurmasının ana nedenlerinden birinin lojistik problemleri olduğunu dile getirirken, çoğu şirketin çalışanlarına maaş ödemeye devam ettiğini vurguladı.
Duma’dan yabancı şirketlere yaptırım teklifi gelmişti
Yakın zamanda Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Milletvekili Evgeny Fedorov, 1 Mayıs’a kadar Rusya pazarına geri dönmeyen yabancı şirketlerin çalışmalarını 10 yıl boyunca yasaklamayı önermişti.
Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov’a gönderilen bir mektupta yer alan açıklamada, halihazırda Rusya’daki tüm faaliyetlerini durduran yabancı şirketlere 1 Mayıs 2022 tarihine kadar süre verilmesi istenirken, daha sonraki tarihte çalışmaya başlamayan firmaların en az 10 yıl Rusya pazarına girememesi öneriliyor.
Öte yandan Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP), ABD ve Avrupa Birliği (AB) baskıları nedeniyle Rusya’daki faaliyetlerini durdurarak piyasalardan ayrılan bazı yabancı yatırımcılara Rusya’ya geri dönme şansı verilmesini önerdi.
Son dönemde hükümetin üzerinde çalıştığı yabancı katılımı olan şirketlerde dış yönetimle ilgili kayyum atanmasını içeren yasa tasarısı çalışmaları kapsamında yabancı hissedarların varlıklarının satışının 2-3 ay yerine üç yıla kadar ertelenmesini ve yasa tasarısının uygulandığı yabancı yatırımcının hisse payındaki limitin yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılmasını isteyen RSSP’nin hükümete ilettiği teklifleri şu şekilde:
- Kuruluşun kayıtlı sermayesinde kayyum gibi harici bir yönetimin atanması için gerekli görülen yabancı yatırımcının şirketteki hisse payının yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılması. RSPP, yüzde 50’den az bir payın kuruluşun ekonomik faaliyetinin engellenmesine izin vermesi gerektiğine inanırken, hisselerin yüzde 50’den daha azına sahip yabancı bir kuruluşa kayyum atanmasının Rus katılımcılar için risk oluşturduğunu vurguladı.
- RSSP, hükümet tarafından kurulacak olan bölümler arası komisyonun, yabancı şirket varlıklarının satışını ertelenmesini ve kayyum eylemlerinin üç yıldan sonra gerçekleşmesini istedi.
- Şirket yönetimindeki yabancı bir kişinin sahip olduğu hisselerin Rus ortağına devretme fırsatı verilmesi.
- Şirketin iflası veya tasfiyesi durumunda alacaklıların taleplerinin yerine getirilmesinden sonra kalan belirli fonların transferine ilişkin prosedürün yasa düzeyinde düzenlenmesi.