Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın, dünyanın en büyük enerji kaynakları ihracatçısı olduğunu belirterek, “Rus enerji kaynakları olmadan küresel doğal gaz ve petrol piyasaları çöker.” dedi.
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da konuşan Novak, enerji sektörüne yönelik yaptırımlara ilişkin değerlendirmesinde, Rus petrolüne yönelik ambargosu nedeniyle ABD’de benzin fiyatlarının yüzde 19 arttığını ifade ederek, “Artan fiyatlarla ilgili sorunlarını Rusya’ya yönlendirmeye çalışıyorlar ancak ülkemizin bu krizle hiçbir ilgisi olmadığı açıktır” diye konuştu.
Novak, Avrupa’nın da enerji konusunda sorunlar yaşadığını dile getirerek, “Rusya hiçbir zaman enerji kaynaklarını silah olarak kullanmamıştır. Şu anda bile zorlu jeopolitik duruma rağmen sözleşmeler uyarınca Avrupalı tüketicilere gaz tedarik etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattına yönelik yasaklar için “saçma” değerlendirmesinde bulunan Novak, “Fiyatların yükseldiği ve enerji kaynaklarının kıt olduğu Avrupa Birliği, ABD’nin baskısıyla halihazırda inşa edilmiş olan Kuzey Akım 2’yi işletmeye almayı reddetti. Sonuç olarak Avrupa’da elektriğin fiyatı geçen yıl 10 kat, doğal gazın fiyatı 5 kat arttı.” dedi.
Novak, Rusya’nın, dünyanın en büyük enerji kaynakları ihracatçısı olduğuna işaret ederek, “Rus enerji kaynakları olmadan küresel doğal gaz ve petrol piyasaları çöker. Rus hidrokarbon kaynakları olmazsa enerji fiyatlarındaki yükseliş tahmin edilemez düzeyde olur.” diye konuştu.
Kuzey Akım 2 projesi kendi haline bırakıldı
Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kapsamında sertifikasyon süreci durdurulan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlarının ardından doğal gaz ile dolu olarak “bakım ve güvenlikte” kendi haline bırakıldı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un 23 Şubat’ta verdiği talimat sonrasında sertifikasyon süreci durdurulan Kuzey Akım 2 projesinde, bakım çalışmaları da yaptırımlar nedeniyle gerçekleştirilemiyor.
Her biri 12 metre uzunluğunda ve 24 ton ağırlığında yaklaşık 200 bin çelik borudan oluşan 1.220 kilometre uzunluğundaki boru hattında halen 120 bar basınçlı bir şekilde 330 milyon metreküp doğal gaz bulunuyor.
Tamamen Rus Gazprom grubuna ait işletme şirketi Nord Stream 2 AG, daha önce şirket merkezinin bulunduğu İsviçre’den gerçekleştirdiği boru hattına yönelik uzaktan bakım çalışmalarını, yaptırımlar kapsamında şirketin telekomünikasyon bağlantılarının kesilmesi nedeniyle artık yapamıyor. Şirketin internet sitesine de ulaşılamıyor.
Nord Stream 2 AG’nin, yaptırımlar kapsamında bankacılık işlemleri yapamaması nedeniyle, boru hattının Lubmin bitiş noktasındaki çalışanlara gelecekte nasıl ödeme yapacağı da belirsizliğini koruyor. Bu nedenle boru hattında fiziki bakım çalışmaları da artık devreye alınamıyor.