Turizm haberleriyle tanınan Tourprom, Batı yaptırımları nedeniyle uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard’a bağlı kredi kartlarını kullanamayan Rus turistlerin Türkiye’de MIR kredi kartı kullanımıyla ilgili tecrübelerini paylaştı.
Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in Rusya’nın ulusal kredi kartı MIR’in Türkiye’de geçerli olduğunu duyurmasına rağmen tatilcilerin MIR ile yaptığı işlemlerde bazı gecikmelerle karşılaşabileceği konusunda uyaran Tourprom, Rus turistlerin Alanya tatil beldesindeki mağazalarda ruble hesabıyla bağlantılı MIR kartını test ederken yaşadığı tecrübeleri okuyucularına aktardı.
Rus turistlerin MIR kredi kartlarının mağazalarda geçtiği, ancak bazı nüanslar olduğu için sorunlarla karşılaşıldığı vurgulanırken, “Örneğin Rusya’nın özel bankası Tinkoff’un MIR banka kartı, uluslararası Metro ve Carrefour gibi büyük perakende market zincirlerinde sorunsuz çalışıyor. Ancak Alanya’daki Türk market zinciri Şok mağazalarında Yapı Kredi pos cihazlarında alışverişlerde MIR kartıyla ödeme yapmak mümkün değil” ifadelerine yer verildi.
Rust turistler, Yapı Kredi ile anlaşmalı mağazalarda Rus kredi kartı MIR’in tanınmadığını söylerken, Sberank’ın MIR kartı ile de aynı sorunların yaşandığı belirtiliyor.
Tourporm, Türkiye’de MIR kartı ile ödeme yapma koşulları ile ilgili bazı öneriler sunduğu haberinde, kartın öncelikle Uluslararası ödemeye açık olup olmadığı konusunda emin olunması gerektiğini vurgularken, Türkiye’deki mağazalarda pos cihazlarının üzerinde MIR logosunun olup olmadığına dikkat edilmesi konusunda da uyardı.
MIR banka kartı üzerinde temassız ödeme olmasına rağmen Türkiye’deki pos cihazlarında temassız ödeme olmadığını da aktaran Tourprom, Rus turistlerin kartı pos cihazına yerleştirmesi gerekeceğini de paylaştı.
“MIR kartıyla ödemenin yapılıp yapılmayacağı, mağazanın kullandığı pos cihazına bağlıdır” ifadelerini kullanan gazete, Türkiye’deki Rus vatandaşlarının MIR kartlarının Yapı Kredi ve Garanti Bankası pos cihazlarında çalışmadığı konusunda uyardıklarını okuyucuları ile paylaştı.
Alışverişlerde ödenen tutar ve döviz kurlarına da değinilen haberde, ödenecek rakamın işlem sırasında ödeme yapılan bankanın belirlediği TL/Ruble paritesine bağlı olduğu vurgulanırken, döviz kurunun her gün değişim göstermesi nedeniyle kur farkının takip edilmesi gerektiğini de ekledi.
Türkiye’de MIR
Türkiye’de MIR kredi kartını destekleyen bankalar arasında İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank bulunuyor.
Ziraat Bankası, 2019 yılında ATM ve POS’larında MIR Logolu kartların kullanılmaya başlandığını duyurmuştu.
Açıklamada, MIR kart kullanıcılarının Türkiye’yi ziyaretleri sırasında Ziraat Bankası’nın yaygın ödeme ağı sayesinde 7 bini aşkın Ziraat Bankası ATM’sinden nakit ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri ve 500 bine yakın Bankkart üye işyerinde kartlarını kullanarak güvenle alışveriş yapabilecekleri belirtilmişti.
Rusya Merkez Bankası’na bağlı Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NSPK) tarafından yapılan açıklamada, Merkez Bankası tarafından geliştirilen ulusal kredi kartı MIR’in Türkiye ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),Vietnam, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkelerde kabul edildiğinin altı çizilirken, yaptırım uygulayan ülkelerde ise MIR UnionPay kredi kartıyla ödemelerin gerçekleştirilebileceği ifade edilmişti.
Batı’nın Rusya’ya finans alanında da sürekli yaptırımları nedeniyle geliştirilmek zorunda kalınan Rus kredi kartı sistemi MİR’in kullanımına ilk olarak Türkiye İş Bankası başlamıştı.
Daha sonra Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da dahil olduğu sistem, Avrasya Ekonomi Birliği (EAEU) üyesi ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Özbekistan, Tacikistan, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bazı bölgeleriyle birlikte Vietnam’da da kullanılmaya başlandı.