Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, dünyanın ticarette yeni bir çağa doğru ilerlediğini belirtirken, “Ticarette ulusal ve bölgesel para birimi çağına geçiliyor. Eski finansal sistemler, bunların garantörlerinin sorumsuz eylemleri nedeniyle giderek yok olacak” diye konuştu.
Daha önce ABD doları ve Euro ile küresel ticareti manipüle eden Batı’nın sonuçsuz çalışmalarını sürdürmesine rağmen dünyanın yavaş yavaş yeni bir ekonomik ilişkiler mantığına ve güncellenmiş bir finansal sisteme doğru ilerlediğini kaydeden Medvedev, “Batı, ticari ve finansal işlemlerde uyulması gereken kuralları belirleyen Bretton Woods sisteminin temelinden zedeleyerek kendi kuyusunu kazdı. Doların güvenilirliğini azaltarak itibarını yok ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Medvedev, diğer devletlerin hesaplarına el koyanlara, başkalarının ticari varlıklarını ve kişisel mallarını çalanlara güvenmenin imkansız olduğunu da vurgularken, ülkelerin artık yeni bir finansal dünya düzeni üzerinde anlaşması gerektiğini, bu anlaşmada belirleyici rolü de güçlü ekonomiye sahip ülkelerin oynayacağını ifade etti.
Avrupa Rus gazını kendi eliyle kesiyor
Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Rusya’ya yönelik Avrupa yaptırımları ve doğalgazın ruble olarak ödenmesinin reddedilmesinin AB ülkelerini gazsız bırakabileceğini vurgularken, Avrupa’yı Rusya’nın herhangi bir çaba sarf etmeden gazsız bırakmanın en iyi yolu beş maddeyi içeriyor; Kuzey Akım 2’yi dondurmak, Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarını dondurmak, Rus gazından vazgeçme planları, sözleşmelerde gaz ödemek için ruble satın almayı reddetmek ve Gazprom’un Avrupa’daki ofislerinde baskın düzenlemek” diye konuştu.
Bankalara yaptırımlar işe yaramadı
Rusya’ya uygulanan yaptırımların henüz Batılı politikacılar tarafından açıklanan hedeflere ulaşmadığını da söyleyen Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, bankaların engellenmesinin önemli bir sonuç getirmediğini aktarırken, Rus bankalarının bloke edilmesinin sıradan vatandaşlar üzerinde önemli bir sonuç vermediğini yazdı.
Medvedev, ABD ve uydusu Avrupa ülkelerinin Rusya’yı hala dünya tedarik zincirlerinden ve uluslararası iş bölümünden izole etmeye çalıştığını, ancak küresel ekonomi ile bağlantısı nedeniyle Rusya’yı küresel olarak sınırlamanın mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.