Batı yaptırımlarıyla birlikte sürekli artış gösteren Rusya’da yıllık enflasyon oranları, bu hafta itibariyle yüzde 15,7 ile Eylül 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ülkedeki ürünlerin fiyatlarında, 19-25 Mart’ı kapsayan haftada önemli artışlar yaşandı.
Söz konusu dönemde, haftalık enflasyon oranı yüzde 1,1 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık enflasyon da 1,1 puan artarak Eylül 2015’ten bu yana ilk defa yüzde 15,7’e çıktı.
Şeker fiyatları 19-25 Mart’ta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 6,5 artarken, soğan yüzde 18,3, lahana ise yüzde 15,9 artış gösterdi.
Uzmanlar, yaptırımlar nedeniyle ülkedeki enflasyon oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 20’ye çıkacağını öngörürken, Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybının henüz tam anlamıyla fiyatlara yansımadığına işaret etti.
Rusya Merkez Bankası’nın yakın zamanda hazırladığı makroekonomik anketlerin sonuçları, yaptırımlara maruz kalan ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) bu yıl yüzde 8’lik bir daralma yaşanacağını, yıllık enflasyonun ise en az yüzde 20 olacağını ortaya çıkarmıştı.
Rus ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirilen Merkez Bankası araştırmasında, bu yıl yüzde 8 düşecek olan GSYH’nın ancak 2023’te yüzde 1 büyüyeceği, 2024 yılında ise ekonomideki büyümenin yüzde 1,5 olacağı tahmin ediliyor.
Ukrayna’daki askeri operasyon öncesi Merkez Bankası, Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin ediyordu.
Avrupa’da da enflasyon oranları artıyor
Rusya’ya topyekün ekonomik savaş ilan eden Avrupa ülkelerinde de enflasyon oranları giderek yükseliyor.
Almanya’da geçen ay yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna gerilimi ve Rusya’ya yaptırımlar sonucu artan petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle martta yüzde 7,3’e çıkarak 1981’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.
Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 2,5 yükseldi.
Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 29,5 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 6,2 ve hizmetlerde yüzde 2,8 oldu.
İspanya’da enflasyon, martta yıllık bazda yüzde 9,8 ile son 37 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Enflasyon rakamlarını değerlendiren sol koalisyon hükümeti de, “artışın yüzde 73’ünün Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonu sonrası enerji ve işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkisinden kaynaklandığına” dikkati çekti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Rusya-Ukrayna geriliminin uzun sürmesi halinde Avrupa için ekonomik maliyetinin yüksek olacağını söyledi.
Türkiye’de durum kritik
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkedeki şubat ayı enflasyon oranlarını açıkladı.
TÜİK’e göre geçen ay enflasyon aylık yüzde 4,81 artarken, yıllık bazda ise yüzde 54,44’e yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Şubat’ta aylık yüzde 7,22 artarken, yıllık olarak yüzde 105,01’e çıktı.
Tüketici enflasyonu tarafında en çok artış yüzde 75,75 ile ulaşım, yüzde 64,83 ile ev eşyası, yüzde 64,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında oldu.
Öte yandan, ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) son 12 aylık enflasyonu yüzde 123,80 olarak açıkladı. Bu oran günlük fiyat değişimleriyle hesaplandı.